Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Direktna povezava Maribor/Celje/Ljubljana – Trst

Od 11. junija 2021 je potnikom iz Slovenije na voljo nova povezava, s katero imajo tudi potniki iz Maribora, Celja … priložnost neposrednega potovanja v Trst. Od tam pa se lahko s hitrimi vlaki Freccarossa zapeljete v smeri Benetk, Padove, Milana, Torina, Bologne, Firenc, Rima …

Spoštovani potniki,

obveščamo vas, da so italijanske železnice sprejele nov ukrep za zajezitev širjenja virusa Covid-19, ki vsem potnikom pri potovanjih z vsemi vlaki Trenitalia na italijanskem ozemlju nalaga obvezno nošenje maske FFP2 od danes, 5. januarja 2022, do 31. marca 2022. Prosimo vas, da upoštevate tudi, da je do nadaljnjega potrebno obvezno predložiti tudi evropsko digitalno covidno potrdilo (Green Pass) za vstop na vse vlake, ki vozijo na italijanskem ozemlju. Potniki morajo za prevoz na vseh vlakih in avtobusih Trenitalia Eurocity in Euronight obvezno imeti okrepljeno* covidno potrdilo izdano, če je potnik v celoti (popolnoma*) cepljen ali prebolevnik. Ta obveznost ne velja za potnike, mlajše od 12 let, in tiste, ki so izvzeti na podlagi ustreznega zdravniškega spričevala. Na vlaku je potrebno upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe in nositi masko FFP2 (ali modele, kot so N95, KN95, P2, DS itd.). Več na podstrani Obvestilo za potnike. 

Hvala za razumevanje.

Vozni red

Vozni red velja od 12. 12. 2021.

Odhod Postaje Vrnitev
EC 151 / 134 EC 135 / 150
11:45 Maribor 18:116
12:00 Pragersko 17:59
12:39 Celje 17:23
12:49 Laško 17:14
13:05 Zidani Most 16:59
13:18 Trbovlje 16:46
13:23 Zagorje 16:40
14:09 Ljubljana 15:47
14:50 Logatec 15:04
15:13 Postojna 14:42
15:26 Pivka 14:30
15:49 Divača 14:08
15:59 Sežana 13:56
16:25 Villa Opicina 13:45
16:52 Trst / Trieste Centrale 13.03
Cene vozovnic (2. razred)
Relacija Cena v EUR
Redna cena Nizkocenovna ponudba od*
Maribor / Pragersko / Celje / Laško / Zidani Most / Trbovlje / Zagorje – Trst 16,60 14,30
Ljubljana / Logatec – Trst 11,80 9,50
Postojna / Pivka / Divača / Sežana – Trst 7,20 4,90
* Navedene so cene najcenejših vozovnic.Cene veljajo za potovanje ene osebe, v eno smer.

V cenah vozovnic je vključena tudi rezervacija sedeža.

Število vozovnic po nizkocenovnih ponudbah je omejeno in velja za potovanje v 2. razredu.

Prestop v višji razred ni mogoč.

Vozovnice veljajo za dan in vlak, za katerega so bile izdane in so na voljo do zasedbe razpoložljivih mest.

Povračilo ali zamenjava vozovnice nista dovoljena.

Priporočamo vam, da vozovnico kupite vsaj nekaj dni pred potovanjem.

O razpoložljivosti vozovnic nizkocenovnih ponudb se lahko pozanimate na mednarodnih blagajnah.

Preko telefona ni mogoče dobiti informacij o razpoložljivosti nizkocenovnih ponudb.

Potnikom priporočamo nakup mednarodnih vozovnic v predprodaji oz. v času prodaje vozovnic na potniških blagajnah. Na vlaku je mogoče kupiti samo vozovnice po redni ceni do mejnih postaj. Ni mogoč nakup vozovnic po znižanih cenah ali posebnih ponudbah, katere veljajo na določenih relacijah ali za določene vlake.

In zakaj v Trst?

Za Trst pravijo, da ima dve duši – trdo gorsko in mehko romantično sredozemsko. Ujeto med skalnato goro in morjem je mesto nema priča preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ki se prepletajo na vsakem koraku. Zgodovinske sledi pričajo, da so bili ti kraji naseljeni že 2000 let pr. n. št. Prek njih so prehajali številni osvajalci, plenili in gradili – nam pa zapustili izjemne najdbe in kulturne spomenike. V Trstu so se vedno mešale kulture, rase, vere … v kavarnah Trsta je posedal James Joyce, obiskal ga je Napoleon, pečat Slovencev, ki so ga pustili v Trstu, pa je viden še danes. Ob obisku mesta ne spreglejte gradu Miramare. Snežno bel, tik nad morjem, da valovi pljuskajo v njegove temelje, priča o ljubezni med Maximillianom in Charlotto.

Še dobro, da smo se rešili nekdanje »manije« nakupovanja v Trstu, ker se sedaj ob obisku lahko posvetimo samemu mestu in odkrivamo izjemne trge, prelepe palače, muzeje, da ne omenjamo kavarn in sladoleda … kava in Trst pa sta neločljivo povezana od nekdaj. Mesto je polno kavarn, zgodovinskih in še vedno delujočih, ki so že od nekdaj kraj, kjer se srečujejo meščani, obiskovalci, pisatelji, umetniki, intelektualci, boemi … in za vsakogar se najde kotiček in skodelica prave dišeče kave … če ne verjamete … preverite v Caffe Tommaseo ali San Marco, ne smemo pozabiti na Caffe degli Specchi, lokal Knulp ali na kavarno Tergesteo. V Trstu ne manjka tudi slaščičarn (še sreča!), ponudba sladoledov je legendarna. Nekateri stavijo na sladoled v Gelaterii Zampoli, drugim je najboljši sladoled v Gelaterii Grom. Vsakomur po želji!

Za bolj »konkretne« okuse v pa zavijte v Buffet da Pepi ali pa v vinoteko Nanut, na morsko malico skočite v stari del mesta v SaluMare, za klasične okuse je tu restavracija Scabar, na glavnem trgu pa vas čaka še tržaška znamenitost Harry’s Bar.

Naj nam bo oproščeno, ker omenjamo le nekatere tržaške kavarne in restavracije, v mestu jih je seveda še veliko in si vsekakor zaslužijo, da jih poiščete in odkrijete tudi sami …