Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Druge destinacije

V rubriki Tujina najdete predloge najbolj ugodnih povezav v Avstrijo, Nemčijo, Švico, Češko, Italijo, Madžarsko in na Hrvaško. Če želite potovati s kakšno drugo povezavo, kot so navedene, si lahko sestavite vozni red po svojih željah s pomočjo iskalnika mednarodnega voznega reda in s pomočjo programa Google Transit.

Z vlaki lahko potujete tudi v vse ostale evropske države. Tudi tukaj velja, da si svoj vozni red sestavite s pomočjo iskalnika mednarodnega voznega reda.

Vozovnice si priskrbite že v Sloveniji

Na mednarodnih potniških blagajnah lahko kupite vozovnice za potovanja v vse evropske države 2 meseca pred odhodom. Če se v tujino odpravljate s kakšnim drugim prevoznim sredstvom, v tujini pa si želite potovati z vlakom, si lahko v Sloveniji priskrbite vozovnice za notranje relacije (t.i. delne relacije), rezervacije za hitre vlake (Thalys, TGV, ICE,…), prav tako pa tudi vozovnice in rezervacije za spalnike in ležalnike. Če pa se odpravljate na popotniško odkrivanje posamezne države ali več držav, vam priporočamo, da si že v Sloveniji priskrbite vozovnico Interrail One Country Pass, ki velja za potovanje po progah izbrane države, ali vozovnico Interrail Global Pass, ki velja za potovanja po progah vseh članic ponudbe. Več o ponudbi in cenah vozovnic Interrail lahko preberete tukaj.