Predlagamo nekaj izhodiščnih točk za izlet na katerega od hribov, ki so še zlasti zanimivi za pohodnike oziroma planince:

Zasavje:

 • Z vlakom do Trbovelj in nato proti zasavskemu Triglavu – Kumu. Poti na Kum sta dve. Lahko greste po Čebulovi dolini ali pa skozi Dobovec. Pot je zaradi velike višinske razlike precej zahtevna. Začne se na drugi strani cestnega mostu čez Savo, čisto blizu železniške postaje.
 • Z vlakom do Hrastnika in peš na Kal, vrh med Mrzlico in Klobukom.
 • Z vlakom do postaje Breg in proti Lisci. Lisca je razgledni vrh. Z vrha, na katerem stoji meteorološka radarska postaja, je lep razgled na Zasavsko-Posavsko hribovje, del Dolenjske in Notranjsko. Ob lepem vremenu pa se vidijo Julijci s Triglavom.

Gorenjska:

Z vlakom do Jesenic in naprej peš do Golice, vrha severno od Jesenic. Z vrha je lep razgled na zahodne Karavanke in del Julijskih Alp s Triglavom. Najprimernejši čas za obisk Golice je maj, saj na pobočjih Planine pod Golico takrat cvetijo narcise.

Primorska:

 • Z vlakom do Solkana in potem peš na Sabotin. Nad železniško postajo Solkan prečkate parkirišče in s parkirišča prečite še solkanski most.
  Na drugi strani mostu so takoj vidne planinske oznake za Sabotin (južna in severna pot).  Je odlično razgledišče na Julijce, reko Sočo, goriško kotlino, Kras, morje, Furlansko nižino. Zanimiv je tudi z zgodovinskega vidika, saj so se tukaj bile najhujše bitke v prvi svetovni vojni. Pod njim se pne čez reko Sočo železniški most z največjim kamnitim lokom na svetu, ki meri 85 metrov in je bil zgrajen leta 1906 kot ključni objekt na drugi železniški povezavi med Trstom in Dunajem.
 • Z vlakom do Bohinjske Bistrice. Vrh Koble se nahaja med Črno prstjo in Soriško planino. Natančno pod vrhom je železniški predor, ki povezuje Bohinjsko Bistrico in Podbrdo. Z vrha je lep pogled proti Škofjeloškemu in Cerkljanskemu hribovju na jugu ter Julijskim Alpam na severu.

Štajerska:

Z vlakom do Maribora, z mestnim avtobusom do Pohorske vzpenjače, na vrhu pa – kamor vam srce poželi. Nekaj ciljev: Areh, Ruška koča, Sveti Trije kralji,…

Vozne rede vlakov, si lahko ogledate v iskalniku voznega reda.

Dodatne informacije

 • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
 • na prodajnih mestih,
 • na številki 080 81 11,
 • po elektronski pošti [email protected].

Direktna vlakovna povezava Opčine - Divača - Reka.