Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, ob slovenskem kulturnem prazniku, tudi letos prireja pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Počastite spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna in se 8. februarja podajte v njegovo rojstno vas. Najlepša, najstarejša in nezahtevna krožna tematska pot vas bo vodila v rojstne hiše Franceta Prešerna v Vrbi, Janeza Jalna na Rodinah, Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah, Matija Čopa v Žirovnici in v čebelnjak Antona Janše na Breznici. Odkrijte razglede, ki so jih navdihovali in zbirajte žige v pohodnikovi knjižici, predvsem pa ne zamudite osrednje slovesnosti pri Prešernovem spomeniku v Vrbi.

Med 8. in 16. uro je v vse muzejske hiše vstop prost.

Letošnji pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica poteka pod sloganom Žive naj vsi narodi. Pot povezuje pet rojstnih hiš velikih mož, vendar je Žirovnica ponosna tudi na močne in ustvarjalne ženske, ki so živele v senci velikih mož, a pomembno prispevale h »kulturnemu vrenju« v vaseh pod Stolom. V ta namen bo v Vrbi na ogled priložnostna razstava z naslovom Bog žívi vas Slovenke.

Več o dogodku, si lahko preberete na organizatorjevi spletni strani.

 

Do Žirovnice se z do  75 % popusta zapeljite z vlakom.

Na dan dogodka, 8. februarja bosta imela v Žirovnici izredni postanek tudi mednarodna vlaka EC 212 in EC 211. Vlak EC 212, ki iz Ljubljane odpelje ob 9.24, prispe v Žirovnico ob 10.09, vlak EC 211 bo iz Žirovnice odpeljal ob 13.44 in bo prispel v Ljubljano ob 14.31. V Žirovnici bosta izredno ustavila tudi vlaka EC 316 in EC 213. Vlak EC 316, ki iz Ljubljane odpelje ob 11.35, prispe v Žirovnico ob 12.20, vlak EC 213 bo iz Žirovnice odpeljal ob 17.47 in bo prispel v Ljubljano ob 18.33.

Dodatne vozne rede lahko preverite v iskalniku voznega reda.

 

Foto: Mitja Sodja

Več informacij:
  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki  080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].