Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Na družinski potep v Zagreb

Vedno je pravi čas, da si privoščimo izlet oziroma potep po Zagrebu. Na enodnevni izlet se zapeljite z vlakom, da bo izlet še pestrejši, pa lahko obiščite tudi zagrebški živalski vrt.

Ogled mestnega jedra

Od železniške postaje do glavnega zagrebškega trga – Trga bana Jelačiča je prijeten sprehod mimo Trga kralja Tomislava, mimo palače Arheološkega muzeja, Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, Moderne galerije do Zrinjevca … oglejte si stolnico, največjo hrvaško sakralno zgradbo, sprehodite se skozi znamenita Kamnita vrata do Gornjega grada. Lahko pa se tudi zapeljete z najkrajšo žično železnico na svetu, ki od leta 1890 povezuje Donji in Gornji grad. Tu so cerkev sv. Marka, palača hrvaškega sabora ter Banski dvori, kjer so nekdaj prebivali hrvaški bani, danes pa je tu sedež vlade.

ZOO Zagreb

ZOO Zagreb se nahaja v več kot 200 let starem parku Maksimir (urejen je v stilu angleških parkov), skoraj v centru mesta, zato je priljubljeno mesto za sprostitev in zabavo. V njem lahko obiskovalci vidijo veliko vrst živali – sesalcev, ptic, plazilcev, dvoživk, rib … s skoraj vseh celin. Več informacij o ZOO vrtu si lahko pogledate na www.zgzoo.com.

Z železniške postaje Zagreb Gl. kol. se do Maksimira lahko pripeljete s tramvajem št. 4, ki pelje v smeri vzhoda. Vozne rede tramvajskih linij si lahko ogledate na: www.zet.hr.

Vozni red in cene vozovnic za potovanje v Zagreb si lahko ogledate tukaj.