Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Na izlet v gore

Predlagamo nekaj izhodiščnih točk za izlet na katerega od hribov, ki so še zlasti zanimivi za pohodnike oziroma planince:

Zasavje

 • Z vlakom do Trbovelj in nato proti zasavskemu Triglavu – Kumu. Poti na Kum sta dve. Lahko greste po Čebulovi dolini ali pa skozi Dobovec. Pot je zaradi velike višinske razlike precej zahtevna. Začne se na drugi strani cestnega mostu čez Savo, čisto blizu železniške postaje.
 • Z vlakom do Hrastnika in peš na Kal, vrh med Mrzlico in Klobukom.
 • Z vlakom do postaje Breg in proti Lisci. Lisca je razgledni vrh. Z vrha, na katerem stoji meteorološka radarska postaja, je lep razgled na Zasavsko-Posavsko hribovje, del Dolenjske in Notranjsko. Ob lepem vremenu pa se vidijo Julijci s Triglavom.

Gorenjska

Z vlakom do Jesenic in naprej peš do Golice, vrha severno od Jesenic. Z vrha je lep razgled na zahodne Karavanke in del Julijskih Alp s Triglavom. Najprimernejši čas za obisk Golice je maj, saj na pobočjih Planine pod Golico takrat cvetijo narcise.

Primorska

 • Z vlakom do Nove Gorice in peš do Sabotina, vzpetine nad Novo Gorico oziroma Solkanom. Je odlično razgledišče na Julijce, reko Sočo, goriško kotlino, Kras, morje, Furlansko nižino. Zanimiv je tudi z zgodovinskega vidika, saj so se tukaj bile najhujše bitke v prvi svetovni vojni. Pod njim se pne čez reko Sočo železniški most z največjim kamnitim lokom na svetu, ki meri 85 metrov in je bil zgrajen leta 1906 kot ključni objekt na drugi železniški povezavi med Trstom in Dunajem.
 • Z vlakom do Bohinjske Bistrice. Vrh Koble se nahaja med Črno prstjo in Soriško planino. Natančno pod vrhom je železniški predor, ki povezuje Bohinjsko Bistrico in Podbrdo. Z vrha je lep pogled proti Škofjeloškemu in Cerkljanskemu hribovju na jugu ter Julijskim Alpam na severu.

Štajerska

Z vlakom do Maribora, z avtobusom do vzpenjače, na vrhu pa – kamor vam srce poželi. Areh, Ruška koča, Sveti Trije kralji,…vabijo.

Vozne rede vlakov, si lahko ogledate v iskalniku voznega reda.
Za potovanje z vlakom vam ponujamo naslednje popuste:
 • IZLETka: vozovnica za 15 evrov za neomejena potovanja v obdobju 5 dni: ob sobotah, nedeljah in praznikih;
 • Turist vikend: do 30 odstotkov popusta za povratna potovanja ob sobotah, nedeljah in praznikih;
 • Družinsko potovanje: do 40 odstotkov ceneje za starejše od 12 let, do 50 odstotkov ceneje za otroke stare od 6. do 12. leta, otroci do dopolnjenega 6. leta v spremstvu odraslega potujejo brezplačno;
 • otroci od 6 do 12 let: do 50 odstotkov popusta na redno ceno vozovnice;
 • s SŽ kartico ugodnosti – MLADI: lahko uveljavljate do 30 odstotkov popusta;
 • skupine več kot 6 potnikov: do 50 odstotkov ceneje za mlajše od 26 let in do 30 odstotkov popusta za starejše od 26 let.

*Popusti se uveljavljajo na redno ceno potniške vozovnice.

Več informacij:
 • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
 • na potniških blagajnah,
 • na številki 080 81 11,
 • po elektronski pošti [email protected].