Ugodno z vlakom do evropskih letališč

Poleg brniškega letališča Jožeta Pučnika čedalje več potnikov iz Slovenije uporablja tudi bližnja letališča v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem ali pa celo letališča v Nemčiji. Priporočamo vam, da za potovanje do letališča ne izberete osebnega avtomobila, ampak se odločite za vlak. Z vlakom se lahko pripeljete celo neposredno do vhoda na letališče. Zato pustite avto doma, kupite vozovnico in se z vlakom poceni in udobno odpeljite novim doživetjem naproti!

Letališče Trst

Do letališča Trst se lahko z direktnim vlakom iz Ljubljane pripeljete že za 11,60 evrov. Železniško postajo od letališča loči le približno 400 metrov dolg nadkrit prehod. Več o letališču si lahko preberete tukaj.

Letališče Benetke

Do letališča v Benetkah boste najhitreje pripotovali, če se iz Ljubljane do Trsta zapeljete z vlakom. V Trstu presedete na vlak do Benetk, do postaje Venezia Mestre, kjer prestopite na avtobus (stojijo nasproti železniške postaje) in se zapeljete do letališča (Marco Polo), ki je oddaljeno približno 8 km.

Letališče Zagreb

Do Zagreba že od 9 evrov! Udobno in ugodno z direktnimi vlaki štirikrat na dan. Od glavne železniške postaje Zagreb Gl. kolodvor je avtobusna postaja, od koder odpeljejo avtobusi do zagrebškega letališča, oddaljena le 10 minut hoje. Več informacij o avtobusnih povezavah dobite tukaj.

Letališče Gradec/Graz

Do letališča Gradec/Graz se lahko zapeljete bodisi tako, da z vlakom iz Slovenije potujete do železniške postaje Spielfeld-Strass in tam prestopite na regionalne vlake “S-Bahn”, s katerimi se lahko zapeljete do letališča, ali pa potujete do železniške postaje Graz in se od tam z avtobusom odpeljete do letališča. Če se boste z vlakom zapeljali do železniške postaje Graz, vam za potovanje priporočamo nakup enotne vozovnice Regio AS Graz +101, ki velja tudi za prevoz do letališča.

Letališče Dunaj/Wien

Ko se pripeljete do Dunaja na postajo – Wien Hbf, prestopite na vlak Railjet, ki vas bo popeljal do letališča. Več informacij o ponudbi letališča lahko najdete tukaj.

Letališče München

Do Münchna se odpeljite z vlakom že od 29 evrov. Med Ljubljano in bavarsko prestolnico vsak dan vozijo štirje pari vlakov, od tega sta dva direktna, pri ostalih dveh vlakih pa prestopite v Beljaku.

Na glavni železniški postaji v Münchnu – München Hauptbahnhof – je treba le prestopiti na mestni vlak S-Bahn številka 1. Do letališča vozi tudi mestna linija S-Bahn številka 8, v tem primeru pa iz vlaka izstopite na vzhodni postaji, München Ost, ki je na poti pred glavno postajo. Vlaki mestne železnice vozijo zelo pogosto, vožnja do letališča pa traja približno 40 minut.
Več podatkov o voznih redih S-Bahn je na spletni strani www.s-bahn-muenchen.de, ponudba letališča pa je na spletni strani www.munich-airport.de.

Letališče Frankfurt

Iz Ljubljane do Frankfurta in obratno vsak dan vozi direktni vlak. Do Frankfurta se lahko zapeljete že za 49 evrov. Od železniške postaje Frankfurt (Main) Hbf se lahko do frankfurtskega letališča zapeljete bodisi z lokalnimi ali pa s hitrimi ICE vlaki. Povezave do letališča lahko preverite tukaj.

Z vozovnico Interrail v raziskovanje

Ko z letalom prispete na želeno destinacijo, lahko svoje potovanje in raziskovanje nadaljujete z vlakom. Za ta namen vam priporočamo nakup ene od vozovnic po ponudbi Interrail, ki so na voljo potnikom vseh starosti. Izbirate lahko med vozovnicami Interrail One Country Pass, ki je na voljo za potovanja po izbrani državi, ali pa Interrail Global Pass, ki omogoča potovanja po železniškem omrežju vseh članic ponudbe. Cene vozovnic so odvisne od tega, koliko ste stari in koliko dni nameravati potovati z vlakom po posamezni državi. Podrobnejše informacije o vozovnicah Interrail so na voljo na tej povezavi.

Torej, ko se odločite za potovanje z letalom, pomislite tudi na vlak.

Vse podrobnosti o voznih redih vlakov in cenah so na spletni strani Slovenskih železnic www.slo-zeleznice.si. Prav tako pa priporočamo obisk informativnih centrov na železniških postajah v Ljubljani, Celju, Mariboru ali Kopru.