V Radovljico z vlakom na družinski izlet

Radovljica se je s ponudbo v starem mestnem jedru in s tematskimi potmi priljubila tudi družinam. Radovljiški blog – navdih in informacije iz prve roke.

Veliko razlogov je, zakaj je Radovljica odlična destinacija za vse, ki radi potujejo z vlakom, tudi za družine. Naj bo to izlet s starši ali z dedki in babicami, z vlakom je potovanje za vse manj stresno, pa še okolju prijaznejše. Zbrali smo 7 razlogov in izletniških idej, ki vas bodo prepričale, da bo vaš naslednji družinski izlet ravno izlet v Radovljico.

Če boste pokazali vozovnico, v TIC Radovljica lahko po polovični ceni kupite tudi knjižico za igrivo doživetje S čebelico po Radovljici (priporočamo za predšolske otroke in otroke prve triade osnovne šole).

Lokacija postajališča Radovljica

Mestno jedro v neposredni bližini železniške postaje

Prvi razlog, zakaj se v Radovljico odpraviti z vlakom je nedvomno lokacija železniškega postajališča. Postajališče v Radovljici je bilo z obnovo železniške proge v celoti obnovljeno in je postalo mnogo prijaznejše za vse generacije. S postajališča je do slikovitega Linhartovega trga le nekaj minut hoje (ali vožnje s kolesom) navkreber. Radovljiška železniška postaja je umeščena tako, da boste na najbližji tematski poti, ki vodi v naravo, z otroki v pičlih 10 minutah hoje.

Družinski izlet v Radovljico: S čebelico po Radovljici

Slikovito staro mestno jedro Radovljice z ohranjenimi stavbami, muzeji ter butičnimi trgovinicami je od železniške postaje oddaljeno le nekaj minut hoje. Linhartov trg z okolico nudi celotno podporo in ponudbo obiskovalcu. Predlagamo, da najprej zavijete v TIC Radovljica, kjer vas bomo oskrbeli s potrebnimi informacijami in zemljevidi (v kolikor pokažete vozovnico za vlak, vam zemljevid tematskih pohodnih poti podarimo!).

V TIC Radovljica lahko dobite tudi knjižico za igrivo doživetje S čebelico po Radovljici (toplo priporočamo za predšolske otroke in otroke prve triade osnovne šole). V mestu bodo otroci navdušeni tudi nad doživetjem v Lekarniškem in alkimističnem muzeju, kjer bodo z uspešno opravljenimi nalogami prejeli Diplomo iz magije in alkimije, v Čebelarskem muzeju pa je na ogled nova razstava z interaktivnimi točkami. Sicer pa se na sprehod po mestnih zanimivostih lahko odpravite tudi s poganjalci ali vozički.

Odlična kulinarična ponudba

Odlična radovljiška kulinarika tudi za družine

Obisk Radovljice ni pravi brez vsaj enega kulinaričnega postanka, pa naj bo to sladka malenkost ali celotno kosilo. Posladkajte se v kateri od slaščičarn, ki jih najdete tako na srednjeveškem trgu kot v njegovi okolici. Prišepnili so nam, da bo vrata v Radovljici v oktobru odprla tudi prav posebna čokoladnica. Vzemite si tudi čas za kosilo v eni od dobrih radovljiških gostiln. Kulinarične dobrote Okusov Radol’ce ter ostalih gostiln v mestu vam bodo še posebej teknile po raziskovanju mesta ali aktivnostih v naravi.

Z vlakom v naravo

Razgled s Pustega gradu nad Lipnico, Naravoslovna učna pot Pusti grad

Že pogled z vlaka tik pred postajališčem vas bo prepričal, da ste se pripeljali v naravo. Zato izkoristite lep dan in se podajte v bližnje gozdove, na polja in travnike ali pa osvojite katero od razglednih točk v bližini. Že pred časom smo predstavili ideje za pohodniške počitnice z otroki v Radovljici, tu pa izpostavljamo dve poti, ki sta dospotni iz radovljiške železniške postaje:

  • Naravoslovna učna pot Pusti grad: pot vas iz mestnega jedra Radovljice vodi k reki Savi ter k razglednim ruševinam Pustega gradu.
  • Po Poti ob Savi do Šobčevega bajerja: z železniške postaje Radovljica se spustite k reki Savi ter ob njenem toku hodite vse do čudovitega kampa Šobec, kjer lahko uživate v naravi in kulinariki, otroci pa na igralih.Zapeljite se s kolesi na Bled

Z vlakom v Radovljico in s kolesom po Gorenjski

Družine, ki imate rade kolesarjenje, se z radovljiške ali leške železniške postaje lahko podate na družinski kolesarski krog. Na Radovljiškem družinskem krogu bo mnogo priložnosti tudi za druge otrokom prijazne aktivnosti na poti, o katerih lahko več preberete tukaj. S kolesi se lahko odpravite iz Radovljice tudi na Bled. Tja vas vodita kolesarska steza ob glavni cesti Lesce-Bled. Starejši otroci pa bodo uživali v izzivu turno-kolesarskega kroga Ob reki Savi na Bled. Če ste za še bolj adrenalinske kolesarske izlete, pa preverite celotno ponudbo turno-kolesarskih tras. Če se v Radovljico odpravljate s kolesi, bodite v voznem redu pozorni na ikono kolesa. Ta namreč označuje vse tiste vlake, ki imajo v svoji sestavi predviden prostor za prevoz koles.

Pristno podeželje

Z vlakom do Podnarta ali Otoč in na razgledni Stovc

Železniško postajališče v Radovljici seveda ni edina izletniška možnost. Tu so tudi postajališča Podnart, Otoče in Globoko ter  Lesce–Bled. Naši predlogi in ideje za odlične družinske aktivnosti v naravi ob uporabi vlaka kot glavnega prevoznega sredstva so tudi:

Z otroki se na počitnice odpravite z vlakom in podoživite čase, ko ste morda kot študent tudi sami z nahrbtnikom potovali po Evropi. Bogata izbira nastanitev v bližini železniške postaje v Radovljici in v Lescah je razlog, da boste brez težav prepešačili od postaje do vaše izbrane nastanitve, otroci pa bodo doživeli povsem novo izkušnjo popotovanja. Tako boste enostaven izlet po Sloveniji spremenili v pravo popotniško doživetje.