Koncerti in prireditve v tujini

Zaljubljeni v glasbo boste zagotovo obiskali katerega izmed festivalov na tujem.

Od glastonburškega v Angliji do Seerocka v Grazu, od Inmusica na Jarunu v Zagrebu do Exita v Novem Sadu, od Szigeta v Budimpešti do UltraEurope v Splitu, od Jazza v Montreuxu do trobačev v Guči. vsa Evropa se pozibava v ritmu rokenrola, elektronike, hip-hopa, indie rocka, heavy metala, jazza in ob zvokih trobačev. Na spletni strani www.festivalsearcher.com si izberite svoj festival in se na zabavo odpravite z vlakom!

Na spletni stani www.eventim.si si lahko ogledate napovednik koncertov, pri načrtovanju poti pa ne pozabite na vlak!

Za ljubitelje klasične glasbe predstavljamo izbor festivalov klasične glasbe, od opernih do instrumentalnih:

Wagnerjev festival se odvija v Bayreuthu in je eden največjih opernih festivalov na svetu, več na: www.bayreuther-festspiel.de ali www.wagneropera.net.

Salzburški poletni festival deluje neprekinjeno že od leta 1920, zato boste v času festivala v Salzburgu lahko uživali ob vrhunskih opernih in gledaliških predstavah ter koncertih. Program dogajanja lahko preverite na: www.salzburgerfestspiele.at.

Operni festival v Bregenzu je izjemen dogodek, kjer je oder festivala operna hiša, na spektakularnem prizorišču ob jezeru pa si prireditelji vedno dajo duška s koreografijo. Več o programu, poteku dogajanj in nastopajočih si oglejte na: www.bregenzerfestspiele.com.

Festival Styriarte v Gradcu, ki poteka od leta 1985, se osredotoča na staro glasbo in historične izvedbe del klasicističnih, baročnih in renesančnih mojstrov. Vse informacije o programu, nastopajočih, poteku dogajanj: www.styriarte.com.

Festival Carinthischer Sommer v Beljaku ponuja orkestrsko in komorno glasbo, ki jo izvajajo v posebnem okolju zgodovinskih prizorišč Beljaka. Več na: www.carinthischersommer.at.

Obisk muzejev in galerij na tujem

Vsakdo si na potovanju želi doživeti nekaj novega, drugačnega. Obisk muzeja ali galerije je lahko prav to! Nam bližnja mesta ponujajo bogato izbiro raznovrstnih muzejev in galerij, ki jih lahko obiščete tudi pri enodnevnem postanku v mestu:

Dunaj je hranilnica vseh zemeljskih zakladov, ki obiskovalcu ponudi nepozabne užitke, pa če govorimo o arhitekturi, zgodovini, kraljevskemu pridihu, torti, kavi ali muzejih. Tukaj se prepleta umetnost vseh obdobij in zbirke svetovnega slovesa. Na spletni strani www.wienmuseum.at si lahko ogledate razpored razstav na Dunaju.

Salzburg ni le mesto Mozarta, očaral vas bo tudi s številnimi muzeji, ki hranijo zanimive zbirke ali prirejajo odmevne razstave. Na spletni strani www.salzburg.info najdete seznam muzejev in seveda dogajanje v le-teh.

Gradec je živahno mesto z enim najbolje ohranjenih mestnih središč zaradi česar je na Unescovem seznamu kulturne dediščine že od leta 1999. Več informacij dobite na www.museum-joanneum.at/de/kunsthaus.

Frankfurt v prvi vrsti povezujemo s poslom, vendar mesto ponuja veliko več. Ob reki Majni se vrstijo muzeji, ki hranijo ene najbolj dragocenih kolekcij slik v Nemčiji, od Vermeerja in Rembrandta do Picassa, Van Gogha, Matissa in mnogih drugih. Več informacij lahko najdete na: www.frankfurt.de.

München je prestolnica Bavarske, hkrati pa tudi veliko kulturno središče, kjer vsakdo najde kotiček zase. Svojega si lahko poiščete na: www.münchen.de.

Zagreb, prestolnica Hrvaške ob bregovih Save, je mesto, ki ima kaj za pokazati. Zagrebški muzeji čuvajo in nudijo na ogled ne le zgodovino, v svoji hrambi imajo zavidanja vredne zbirke umetnin iz celega sveta. Preverite na www.zagreb-touristinfo.hr.

Beograd, mesto preteklosti in prihodnosti, mesto trgov, vodnjakov in parkov, mesto najboljše zabave, vendar tudi mesto, kjer se lahko ob obisku muzeja ali galerije sprostite in potopite v svojo zabavo. Več na spletni strani www.beograd.org.rs.

Praga je po mnenju mnogih najlepše evropsko mesto, obiskovalca dočaka z obilico znamenitosti in seveda muzejev, ki si jih je obvezno ogledati: www.prague.fm.

Budimpešta je veličastno mesto ob bregovih Donave, polna mostov, ki jo povezujejo. Opera, Parlament, Kraljeva palača,… Za aktualne informacije poglejte na: www.culturalbudapest.com/en.

Gradec v graškem Kunsthausu pripravlja razstave, ki jih ne smete zamuditi. Tudi če obiščete Kunsthaus le zaradi zgradbe same, ne boste razočarani. Več o dogodkih in razstavah lahko najdete na www.museum-joanneum.at/de/kunsthaus.

Ogled Ars Electronica Centra (AEC) v Linzu

Že od 41 evrov naprej si lahko ogledate center Ars Electronica, ki je znan tudi kot »muzej prihodnosti« in eden najpomembnejših znamenitosti v Linzu. Center predstavlja najbolj sodobne tehnike iz tehnološkega sektorja, šest nadstropij je napolnjenih z ustvarjalnim delom iz hi-tech laboratorijev po vsem svetu. Electronica je navdih futurističnih vizij, predstava idej v najboljšem pomenu te besede. Inovativne, radikalne, ekscentrične. Več informacij o centru in programih na www.aec.at.

Kako do cilja?

Na spletni strani Slovenskih železnic so v rubriki Tujina objavljeni vozni redi mednarodnih vlakov z neposrednimi povezavami iz Ljubljane, Celja ali Maribora. V Infocentrih v Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru so na voljo tudi informativni letaki z voznimi redi in cenami vozovnic do različnih destinacij, seveda pa vse podrobnejše informacije o voznih redih, cenah, dodatnih ponudbah in o vsem, kar vas še zanima, dobite na vaši železniški postaji ali po e-pošti [email protected].

Za koliko?

Za potovanje z vlakom je na voljo široka paleta različnih popustov, ki jih lahko izkoristite ob nakupu vozovnice:

  • Popust za skupine mladih do 20 leta
  • Regio AS za avstrijska mesta
  • Nizkocenovne ponudbe
  • City Star Inernational
  • InterRail