Vlada je izdala nov odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Načrtujte svojo pot z vlakom

Zakaj bi se v poletni vročini jezili nad prometnimi zamaški? Raje se odločite za potovanje z vlakom in preizkusite načrtovanje poti z vlakom s pomočjo storitve Google Transit!

Google Transit je storitev, ki omogoča načrtovanje poti z javnim prevozom in tako spodbuja uporabo naravi prijaznejših oblik potovanja. Storitev bo v pomoč tako izkušenim popotnikom kot tistim, ki so si nahrbtnik prvič oprtali na rame in se morda podajajo na prvo samostojno pustolovščino.

Znotraj načrtovane poti omogoča ogled postankov, prestopov in urnika prevoznih sredstev, s tem pa omogoča vpogled v celotno strukturo potovanja in potniku znatno olajša načrtovanje poti. Zemljevidi so dostopni v dvanajst različnih jezikih, med katerimi je tudi slovenščina. Storitev podpira tudi načrtovanje poti med različnimi mesti in različnimi državami, prav tako pa omogoča kombiniranje različnih prevoznih sredstev, na primer vlaka in avtobusa. V projekt je vključenih že preko 480 mest po vsem svetu.

Sodelovanje v projektu Civitas Elan, del katerega je tudi uvedba Google Transita na spletno mesto Slovenskih železnic, je eden od projektov, ki je Slovenskim železnicam omogočal črpanje nepovratnih evropskih sredstev. Začel se je leta 2008 in se uspešno zaključuje letos.