Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Fotografski pogled skozi okno vlaka SŽ prinesel nagrado

Na letošnjem petnajstem Emzinovem natečaju za najboljšo slovensko fotografijo, na katerem je sodelovalo 497 avtorjev, je drugo mesto doseglo sedem fotografij, posnetih skozi okno vlaka Slovenskih železnic, fotografa Blaža Zupančiča. “Kupe vlaka je avtorju postal nekaka premikajoča se camera obscura”. Tako so po besedah komisije nastale “izrazito likovne podobe časa, s prelivanjem barv pa raziskava arhetipske fotografske situacije potovanja nenehno prehaja od osebnega do abstraktnega in nazaj.”

Nagrajene fotografije in fotografije ožjega izbora z natečaja, so do 8. marca na ogled v preddverju Cankarjevega doma.

Vlaki in železniška motivika so med fotografi priljubljena tematika, saj se ji občasno ali redno posveča kar lepo število poklicnih in ljubiteljskih fotografov. Še posebej smo zato veseli njihovih dosežkov na odmevnih domačih in tujih natečajih.