Razstava slik in risb Miroslava Jelaske na Slovenskih železnicah

V avli poslovne stavbe Slovenskih železnic na Kolodvorski 11 v Ljubljani razstavlja svoje slikarske in risarske izdelke Miroslav Jelaska, upokojenec, nekdanji informatik, raziskovalec in proti koncu 24-letnega obdobja na Slovenskih železnicah tudi vodja raziskovalne dejavnosti v Prometnem institutu SŽ.

Po odhodu s Slovenskih železnic je kot konzultant sodeloval na področju informacijske tehnologije, avtomatizacije železniškega prometa in raziskav v transportu. Ima več kakor sto objav in projektov, ki so ga promovirali med drugim do članstva v Svetovnem kongresu za raziskave v transportu in v Evropski komisiji do evalvatorja pri razpisih in revizijskih postopkih raziskovalnih projektov v petem in šestem okvirnem programu EU.

Potem ko so delovne obveznosti prenehale, je v slikarstvu vzljubil nov svet, ki ga spoznava v šoli akademskega slikarja Petra Beusa v Ljubljani. Res, da je že v sedemdesetih letih upošteval uporabne napotke v risanju ob mentorstvu akademskega slikarja Albina Roglja v uredništvu Pavlihe, pa vendar danes meni, da so barve večji izziv. Slikarstvo razume kot zapleten svet, ob slikanju rad posega po znanju iz domačih in tujih slikarskih priročnikov, tehnologije slikarstva, knjigah o barvah, tehnikah olja in akrila, ter ne nazadnje iz knjig o likovni teoriji in zgodovini umetnosti.

Vabi na svojo razstavo in zagotavlja, da so slike izdelane z veliko ljubezni. Izbor slik je, ob nasvetih Petra Beusa, takšen, da bo obiskovalcem čim bolj zanimiv.

Razstavo si je mogoče ogledati od 23. februarja do 20. marca.