Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Poslovodstvo SŽ pripravilo dodatne ukrepe za optimizacijo poslovanja v času krize

Na današnji redni seji poslovodstva Slovenskih železnic, je poslovodstvo družbe obravnavalo dodatne ukrepe za optimizacijo poslovanja v času finančne negotovosti in gospodarske krize, ki od zadnjega kvartala 2008 vpliva tudi na poslovanje Slovenskih železnic. Sveženj kriznih ukrepov je poslovodstvo uvrstilo med dokumente za naslednjo sejo nadzornega sveta, ki bo v torek, 17. marca. Krizni ukrepi nakazujejo na letni prihranek do višine 30 milijonov evrov. Vsebino kriznih ukrepov, bo javnosti predstavljena po tem ko bo o njih odločal nadzorni svet. Takrat bodo krizni ukrepi predstavljeni socialnim partnerjem in z njimi tudi usklajeni.

Poslovodstvo je v duhu gospodarske krize in varčevalnih ukrepov sprejelo tudi predlog o znižanju plač vodilnim kadrom ter vodstvu družbe s 1. aprilom, do 20 odstotkov.