Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Evropski dan ozaveščanja o nivojskih prehodih

V Evropi se na nivojskih prehodih vsako leto ponesreči najmanj šeststo ljudi. Po izračunih UIC-ja povzročijo uporabniki cest 95 odstotkov teh nesreč. Železniški in cestni sektor bo 25. junija organiziral vseevropski dan ozaveščanja o nivojskih prehodih. Zavedati se je treba, da se je tem nesrečam mogoče izogniti, če spoštujemo prometne prepise in pravila, ki veljajo na območju nivojskih prehodov.

Evropski dan ozaveščanja o nivojskih prehodih je skupna zaveza, temelječa na podpisu Evropske listine o varnosti v cestnem prometu, ki cestnemu in železniškemu sektorju nalaga, naj pospešeno ukrepata, da se okrepi ozaveščenost javnosti o nevarnosti tveganega vedenja na nivojskih prehodih.

Sporočilo za javnost