Odkrivanje Slovenije s Slovenskimi železnicami

Sedemnajstega junija je skupina 65 Angležev začela enotedensko turistično potovanje po Sloveniji. V dneh turistične sezone to samo po sebi ne bi bila posebna vest, če to ne bi bila posebna skupina s posebnimi željami. Gre namreč za angleške ljubitelje železnic, ki si želijo ogledati Slovenijo predvsem skozi odprta okna železnikih vagonov ter ob hrumenju motorjev ameriških dizelskih lokomotiv. Slovenijo so začeli odkrivati 17. junija in se s posebnim vlakom z ljubljanske železniške postaje popeljali po Kamniški progi. V naslednjih dneh bodo z vlakom obiskali še druge kraje v Sloveniji in zamejstvu.

Angleški ljubitelji železnic na postaji Kamnik, 17. junija 2009 (foto: Miško Kranjec).

Angleški ljubitelji železnic na postaji Kamnik, 17. junija (foto: Miško Kranjec).

Gre za prvo tovrstno potovanje po Sloveniji, ki ga je pripravila specializirana angleška turistična organizacija PTG Tours, katere slogan Rails and Culture (Tiri in kultura) pove, kakšen je cilj njihovih potovanj – približati znamenitosti posameznih dežel s potovanji po njihovih železnikih progah. Čeprav so potovanja namenjena predvsem ljubiteljem železnic, jih dopolnjujejo dodatne dejavnosti, ki tistim, ki to želijo, predvsem pa spremljajočim družinskim članom, ponujajo možnost pobliže spoznati še druge znamenitosti posamezne dežele, ki niso povezane z železnico in ali pa ne ležijo tik ob progi.

V tednu dni bodo prepotovali vse slovenske proge, tudi tiste, ki so namenjene samo tovornemu prometu, kot je recimo proga Ljutomer–Gornja Radgona. Zapeljali se bodo tudi v zamejstvo, na Opčine, v Pliberk, in preko Čakovca v Lendavo, ter si ogledali delavnice za popravilo lokomotiv v Ljubljani in Mariboru.

Slovenske železnice so se tokrat prvič srečale z organizacijo tako obširnega, pa tudi zahtevnega potovanja, saj je bilo treba vožnjo izrednega vlaka uskladiti za vsak dan posebej z rednimi potniškimi in tovornimi vlaki, poskrbeti za zasedbo postaj, ki običajno niso zasedene, ter se dogovoriti z železniškimi upravami sosednjih držav. Vendar pa je vloženi trud več kot upravičen, saj se obeta, da bo PTG med svoja stalna potovanja v Španijo, Portugalsko, Grčijo, Bolgarijo, ZDA, Rusijo in Ukrajino vključil tudi Slovenijo. Gre za posebno nišo v turistični ponudbi, ki pa se v svetu čedalje bolj širi, ne samo med ljubitelji železnic, temveč tudi med tistimi, ki so se naveličali čedalje hujših gneč in zastojev na avtocestah in letališčih.