Uspešna turneja gledališkega vlaka Orient Express v Sloveniji

Gledališki vlak, ki si je sposodil ime od mednarodnega vlaka Orient Express, je tako kot njegov slavni soimenjak v preteklosti ponovno povezal ljudi na Vzhodu in Zahodu, tokrat z gledališkimi predstavami. Na poti vlaka iz Ankare v Stuttgart so se potujoči gledališčniki ustavili tudi v Sloveniji in gledalce obdarili z dvema predstavama v Ljubljani in tremi v Novi Gorici.

Predstave so uprizorili na posebej prirejenem vagonu, ki so ga izdelali v sodelovanju med Turškim državnim gledališčem in Turškimi državnimi železnicami. Ob prihodu vlaka na prizorišče sta se bočni stranici vagona spustili in vagon se je v trenutku spremenil v pravi gledališki oder. Gledališke predstave si je bilo mogoče ogledati 19. in 20. junija na tovorni postaji Ljubljana Moste ter 21., 23. in 24. junija na potniški postaji v Novi Gorici. Vstopnice so bile brezplačne.

V projektu Orient Express, ki ga je podprla Evropska unija, sodeluje sedem gledališč iz šestih držav, med njimi tudi Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, ki je tudi koordiniralo priprave v Sloveniji. Vsako sodelujoče gledališče na poti vlaka je uprizorilo predstavo v svoji matični deželi. Predstave bodo uprizorili še na sklepni prireditvi 17. julija v Stuttgartu. S svojimi deli so se tako v projekt, med drugimi, vključili tudi avtorji Matei Visniec (Romunija), Tena Štivičić (Hrvaška), Soeren Voima (Nemčija) in Hristo Bojčev.

Turška predstava Ex-Press je bila vezni člen poti in se je uprizorila na vsakem postanku. Turško državno gledališče iz Ankare je delo Sirina Aktemurja Mustafe. Predstava, ki jo je režiral Övül Avkıran, pripoveduje o popotnikih, ki stisnjeni v vagonu potujejo z Vzhoda proti Zahodu. Vse, kar so, so pustili za sabo in zdaj osamljeni potujejo nepoznani prihodnosti naproti. Predstavo si je ogledala tudi veleposlanica Turčije v Sloveniji Ayşe Sezgin in drugi predstavniki turškega gospodarstva, ki delujejo v Sloveniji. Gledališčnike sta sprejela Zoran Janković, župan Ljubljane, in Mirko Brulc, župan Nove Gorice.

Več o projektu Orient Express si je mogoče ogledati na spletni strani http://www.etc-cte.org/.

Fotogalerija Orient Express