V šolo poceni in udobno z vlakom – z novo abonentsko čip kartico

Brezkontaktna čip kartica z letošnjim šolskim letom nadomešča dosedanje papirne mesečne, polletne in letne šolske vozovnice. Namesto dosedanjih dveh dokumentov – izkaznice in dodatne vozovnice – bodo vajenci, dijaki in študenti uporabljali praktično le abonentsko vozovnico – brezkontaktno čip kartico. Na njej bodo zapisani podatki o uporabniku in o veljavnosti vozovnice, osebje na vlaku pa bo veljavnost preverjalo s prenosnimi terminali. Cena brezkontaktne čip kartice je le pet evrov, veljala pa bo za ves čas šolanja. Vsako leto jo bo treba obnoviti z novo vlogo, kar pomeni prihranek časa in denarja. Ob koncu šolanja se bosta imetniku ob vrnitvi nepoškodovane kartice vrnila dva evra.

Cene železniških abonentskih vozovnic so zelo ugodne. Ob nakupu polletne šolske vozovnice potnik plača vrednost le štirih mesečnih vozovnic, ob nakupu letne šolske vozovnice pa vrednost le osmih mesečnih vozovnic. Da nakup letne in polletne vozovnice ne bi bil prevelik finančni zalogaj, pa vam je na voljo tudi obročni nakup z Bankreditom.

Slovenske železnice v prihodnje načrtujejo tudi možnost nakupa in podaljševanja mesečnih vozovnic za študente in dijake s čip kartico po spletu. V drugi fazi pa je načrtovana tudi prodaja vozovnic na kartomatih in po spletu.

Če ne potujete ravno vsak dan, se splača potovati z izkaznico SŽ-EURO<26

Poleg abonentskih vozovnic, katerih nakup subvencionira ministrstvo za šolstvo, Slovenske železnice vsem mladim do 26. leta starosti ponujajo možnost nakupa vozovnic s 30-odstotnim popustom z izkaznico SŽ-EURO<26. Cena za potovanje med Ljubljano in Mariborom s popustom tako znaša samo 5,62 evra. To je ceneje od cen avtobusnega prevoza in potovanja z osebnim avtomobilom, zlasti ob upoštevanju vseh stroškov in amortizacije lastnega avtomobila.

Mladinske kartice SŽ-EURO<26 bodo s 1. septembrom 2009 dobile nov, sodobnejši logotip in novo ime. Od septembra naprej bo na blagajnah Slovenskih železnic na voljo mladinska kartica imenovana SŽ-Ej!KArtica, ki bo mladim nudila popolnoma iste ugodnosti kot SŽ-EURO<26. Stare SŽ-EURO<26 kartice bodo še vedno uporabne, dokler jim veljavnost ne poteče.

Število mladih, ki potujejo z vlakom, narašča

Prav mladi do 26. leta starosti pomenijo največji delež potnikov Slovenskih železnic – lani skoraj 40 odstotkov od celotnega števila potnikov. Njihovo število narašča za okrog 2 odstotka na leto. Skupno število potnikov Slovenskih železnic pa narašča za okrog 3 odstotke na leto. Lansko leto je bilo samo v notranjem prometu prepeljanih 15.752.699 potnikov.