Na dan brez avtomobila se je veliko potnikov odločilo za prevoz z vlakom

Slovenske železnice spodbujajo uporabo do okolja prijaznejših prevoznih sredstev, kot je tudi prevoz z vlakom, zato so se, kot že nekaj let zapored, tudi letos dejavno vključile v evropski teden mobilnosti. Tako se je bilo mogoče na evropski dan brez avtomobila, 22. septembra, z vlakom peljati le za četrtino cene. 75-odstotni popust je ta dan veljal za vsa potovanja z vlakom po Sloveniji. Na ta dan se je z vlaki SŽ prepeljalo za približno 2.000 potnikov več kakor po navadi ob torkih, število prepeljanih potnikov na ta dan se je tako približalo številu 60.000. Opravljenih je bilo tudi za 150.000 več potniških kilometrov. Na Slovenskih železnicah smo potniške vlake, zaradi povečanega števila potnikov, podaljšali tudi z dodatnimi vagoni.

Število potnikov, ki potujejo z vlakom, v povprečju zadnja leta narašča. V zadnjih petih letih je povprečna stopnja rasti prepeljanih potnikov v notranjem in mednarodnem prometu tri odstotke na leto. Leta 2008 so Slovenske železnice v notranjem in mednarodnem prometu prepeljale 16,65 milijona potnikov, kar je za 3,3 odstotka več kakor leta 2007. Večina potnikov na vlakih je stara med 15 in 50 let, med njimi pa so najbolj številčno zastopani dijaki in študentje, zaposleni in poslovni potniki. Mladi do 26. leta pomenijo največji delež potnikov Slovenskih železnic – lani skoraj 40 odstotkov vseh potnikov.

Če z vlakom potujete pogosto ali vsak dan, Slovenske železnice priporočajo nakup enosmerne ali povratne mesečne splošne vozovnice, s katero lahko potujete neomejeno en mesec na izbrani relaciji. Vozovnice veljajo od prvega do zadnjega dne v mesecu in še prvi delovni dan naslednjega meseca. Ob prvem nakupu vam bodo izdelali izkaznico K-19. Izkaznica stane 3,10 evra. Še ceneje se boste vozili, če se odločite za nakup polletne ali letne vozovnice.

Več podrobnosti o voznih redih in cenah lahko dobite na spletni strani Slovenskih železnic, www.slo-zeleznice.si ali na telefonski številki 01 29 13 332. Prav tako pa priporočamo obisk informativnih centrov na železniških postajah v Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru.