Vedno več potnikov v šolo in službo z vlakom

S Slovenskimi železnicami se vsako leto vozi več potnikov, lanska številka dosega že okrog 17 milijonov prepeljanih potnikov in težnje kažejo na nadaljnje povečevanje. Večina potnikov na vlakih je stara med 15 in 50 let, med njimi pa so najštevilčneje zastopani dijaki in študentje, zaposleni in poslovni potniki.

Mladi do 26. leta pomenijo največji delež potnikov Slovenskih železnic – lani skoraj 40 odstotkov vseh potnikov. Njihovo število narašča za okrog dva odstotka na leto. Skupno število potnikov Slovenskih železnic pa narašča za okrog tri odstotke na leto. Lani je bilo samo v notranjem prometu prepeljanih 15.752.699 potnikov.

Novosti za šolarje

Slovenske železnice tudi v novem šolskem letu ponujajo dijakom, vajencem in študentom različne možnosti nakupa subvencioniranih abonentskih vozovnic po ugodnih cenah. Na izbiro so mesečne, polletne in letne vozovnice. Letošnja novost je brezkontaktna čip kartica.

Brezkontaktna čip kartica z letošnjim šolskim letom nadomešča dosedanje papirnate mesečne, polletne in letne šolske vozovnice. Namesto dosedanjih dveh dokumentov – izkaznice in dodatne vozovnice – bodo vajenci, dijaki in študentje uporabljali le abonentsko vozovnico – brezkontaktno čip kartico. Na njej bodo zapisani podatki o uporabniku in veljavnosti vozovnice, osebje na vlaku pa bo veljavnost preverjalo s prenosnimi terminali. Cena brezkontaktne čip kartice je le pet evrov, veljala pa bo ves čas šolanja. Vsako leto jo bo treba obnoviti z novo vlogo, kar pomeni prihranek časa in denarja. Ob koncu šolanja bo imetnik ob vrnitvi nepoškodovane kartice dobil vrnjena dva evra.

Cene železniških abonentskih vozovnic so zelo ugodne. Ob nakupu polletne šolske vozovnice potnik plača vrednost le štirih mesečnih vozovnic, ob nakupu letne šolske vozovnice pa vrednost le osmih mesečnih vozovnic. Da nakup letne in polletne vozovnice ne bi bil prevelik finančni zalogaj, pa vam je na voljo tudi obročni nakup z Bankreditom.

Slovenske železnice v prihodnje načrtujejo tudi možnost nakupa in podaljševanja mesečnih vozovnic za študente in dijake s čip kartico po spletu. V drugi fazi pa je načrtovana tudi prodaja vozovnic na kartomatih in po spletu.

Nova kartica za mlade SŽ-Ej!KArtica

Mladinske kartice SŽ-EURO<26 so 1. septembra dobile nov, sodobnejši logotip in novo ime SŽ-Ej!KArtica. Stare SŽ-EURO<26 kartice bodo uporabne do poteka veljavnosti. Mladi do 26. leta lahko z izkaznico SŽ-Ej!KArtica kupijo vozovnice s 30-odstotnim popustom. Cena za potovanje med Ljubljano in Mariborom s popustom tako znaša samo 5,62 evra. To je ceneje od avtobusnega prevoza in potovanja z osebnim avtomobilom, zlasti ob upoštevanju vseh stroškov in amortizacije lastnega avtomobila.

Mesečne vozovnice za vse

Če z vlakom potujete pogosto ali vsak dan, svetujemo, da se odločite za nakup enosmerne ali povratne mesečne splošne vozovnice, s katero lahko potujete neomejeno en mesec na izbrani relaciji. Vozovnice veljajo od prvega do zadnjega dne v mesecu in še prvi delovni dan naslednjega meseca. Ob prvem nakupu vam bodo izdelali izkaznico K-19. Izkaznica stane 3,10 evra in velja eno leto. Še ugodneje se boste vozili, če se odločite za nakup polletne ali letne vozovnice.

Več podrobnosti o voznih redih in cenah lahko dobite na spletni strani Slovenskih železnic, www.slo-zeleznice.si, ali na telefonski številki 01 29 13 332. Prav tako pa priporočamo obisk informativnih centrov na železniških postajah v Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru.

Grafika z vlakom, železniško postajo in pripisoma "Z vlakom po kulturo" in "V zgodovinska mesta Slovenije".