Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Enotna ureditev pravic in dolžnosti potnikov v Evropski skupnosti

Tretjega decembra je začela veljati evropska Uredba št. 1371/2007 o pravicah in obveznostih potnikov v železniškem prometu, ki velja za potovanja z vlaki vmednarodnem prometu na pbmočju Evropske unije, Švice in Norveške, ter tudi v notranjem prometu Slovenskih železnic.

Uredba opredeljuje splošne pogoje in pravice potnikov, odgovornost prevoznika, obveščanje, pomoč invalidom in osebam z omejeno mobilnostjo, nadomestila za zamude, idr.

Več lahko preberete na strani Pravice potnikov.