Železnica navdihuje mlade umetnike že 40 let

Drugega junija smo v razstavnem prostoru Slovenskih železnic na Kolodvorski 11 v Ljubljani odprli razstavo nagrajenih likovnih in literarnih del s tradicionalnega, letos že 40. mladinskega natečaja. Železniški natečaj je najstarejši natečaj za mlade v Sloveniji in brez dvoma izpričuje lepo tradicijo, pomeni pa zgledno in uspešno sodelovanje med Slovenskimi železnicami in mladimi. Razstavo si bo mogoče vse do 29. oktobra ogledati vsak dan od 8. do 16. ure.

Letošnji literarni in likovni natečaj smo imenovali Železnica je prijazna do okolja. Na natečaj se vsako leto odzove veliko mladih iz vse Slovenije. Letos je sodelovalo kar 193 osnovnih šol oziroma njihovih podružnic iz vse Slovenije. Prejeli smo 4859 likovnih izdelkov in 1236 literarnih del. Naloga, izbrati zares najboljše med njimi, je bila za obe strokovni komisiji, literarno in likovno, prav trd oreh. Literarno komisijo je vodila prof. Darja Lavrenčič Vrabec, člani komisije so bili Darinka Lempl Pahor, Miloš Oprešnik in Milena Strojan. Likovno komisijo je vodila akademska slikarka mag. Milena Gregorčič, člana likovne komisije sta bila akademska kiparka Milena Braniselj in slikar Žarko Vrezec. Razstavo je z veliko občutka za izdelke mladih ustvarjalcev postavila mag. Milena Gregorčič. Najboljši posamezniki in posameznice prejmejo knjižne nagrade, za najboljša skupinska dela pa nagrajeni razredi odpotujejo na izlet z vlakom.

Mlade likovnike z osnovne šole Toneta Čufarja iz Ljubljane, ki so prišli na odprtje razstave, je pozdravil mag. Igor Hribar. »Poleg častitljive, 40-letnice natečaja mladih umetnikov praznujemo danes na železnici tudi dan železničarjev Slovenije, v spomin na prihod prvega vlaka na slovensko ozemlje 2. junija pred 164 leti. Železnica s tem dokazuje, da je še vedno zanimiva ter da zna pritegniti in navdihniti mlade ustvarjalce,« je še poudaril Hribar.

Rezultati letošnjega razpisa

Odprtje razstave del mladih umetnikov

Odprtje razstave so z nastopom popestrili mladi likovniki iz osnovne šole Toneta Čufarja iz Ljubljane in pokazali, da so talentirani tudi v glasbi in plesu. Pod vodstvom mentorice, akademske slikarke Mojce Pengov so tudi letos prejeli skupinsko nagrado za slikanje na svili. Mlade likovnike je pozdravil mag. Igor Hribar. (foto: Miško Kranjec)