Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Železnica navdihuje mlade umetnike že 40 let

Drugega junija smo v razstavnem prostoru Slovenskih železnic na Kolodvorski 11 v Ljubljani odprli razstavo nagrajenih likovnih in literarnih del s tradicionalnega, letos že 40. mladinskega natečaja. Železniški natečaj je najstarejši natečaj za mlade v Sloveniji in brez dvoma izpričuje lepo tradicijo, pomeni pa zgledno in uspešno sodelovanje med Slovenskimi železnicami in mladimi. Razstavo si bo mogoče vse do 29. oktobra ogledati vsak dan od 8. do 16. ure.

Letošnji literarni in likovni natečaj smo imenovali Železnica je prijazna do okolja. Na natečaj se vsako leto odzove veliko mladih iz vse Slovenije. Letos je sodelovalo kar 193 osnovnih šol oziroma njihovih podružnic iz vse Slovenije. Prejeli smo 4859 likovnih izdelkov in 1236 literarnih del. Naloga, izbrati zares najboljše med njimi, je bila za obe strokovni komisiji, literarno in likovno, prav trd oreh. Literarno komisijo je vodila prof. Darja Lavrenčič Vrabec, člani komisije so bili Darinka Lempl Pahor, Miloš Oprešnik in Milena Strojan. Likovno komisijo je vodila akademska slikarka mag. Milena Gregorčič, člana likovne komisije sta bila akademska kiparka Milena Braniselj in slikar Žarko Vrezec. Razstavo je z veliko občutka za izdelke mladih ustvarjalcev postavila mag. Milena Gregorčič. Najboljši posamezniki in posameznice prejmejo knjižne nagrade, za najboljša skupinska dela pa nagrajeni razredi odpotujejo na izlet z vlakom.

Mlade likovnike z osnovne šole Toneta Čufarja iz Ljubljane, ki so prišli na odprtje razstave, je pozdravil mag. Igor Hribar. »Poleg častitljive, 40-letnice natečaja mladih umetnikov praznujemo danes na železnici tudi dan železničarjev Slovenije, v spomin na prihod prvega vlaka na slovensko ozemlje 2. junija pred 164 leti. Železnica s tem dokazuje, da je še vedno zanimiva ter da zna pritegniti in navdihniti mlade ustvarjalce,« je še poudaril Hribar.

Rezultati letošnjega razpisa

Odprtje razstave del mladih umetnikov

Odprtje razstave so z nastopom popestrili mladi likovniki iz osnovne šole Toneta Čufarja iz Ljubljane in pokazali, da so talentirani tudi v glasbi in plesu. Pod vodstvom mentorice, akademske slikarke Mojce Pengov so tudi letos prejeli skupinsko nagrado za slikanje na svili. Mlade likovnike je pozdravil mag. Igor Hribar. (foto: Miško Kranjec)