Novosti in spremembe v novem voznem redu

V nedeljo, 11. decembra, začnejo veljati novi vozni redi 2011/2012 in bodo veljali do 8. decembra prihodnje leto. Novi vozni redi prinašajo kar nekaj sprememb, ki si jih lahko na kratko ogledate spodaj. Relacijske vozne rede si že lahko ogledate na naši strani, vozni redi za tujino pa bodo na spletni strani objavljeni v petek, 2. decembra, že zdaj pa si jih lahko ogledate v iskalniku voznega reda.

Mednarodni potniški promet

Italija

Največje spremembe so z novim voznim redom nastale v prometu z Italijo. 11. decembra preneha voziti še edini vlak, ki povezuje Budimpešto prek Zagreba in Ljubljane z Benetkami. Po novem bo mogoče do Benetk potovati po dveh različnih poteh:

  • prek avstrijskega Beljaka (Villacha), z vlakom MV 314, ki odpelje iz Ljubljane ob 7.28, v Beljaku boste prestopili na IC Bus, ki vas bo ob 14.25 pripeljal v Benetke. Na IC Busu so obvezne rezervacije;
  • do Benetk lahko potujete tudi prek Kopra in Sežane. V Kopru oziroma Sežani prestopite na avtobus v Trst, ki odpelje s koprske železniške postaje, oziroma iz Sežane. Vožnja do Trsta iz navedenih postaj traja približno 30. minut Od Trsta naprej pa lahko potujete s številnimi vlaki do Benetk, Rima …

Avstrija

Do Dunaja boste lahko poleg z vlakoma EC Emona oziroma EC Croatia potovali tudi z vlakom ICS 18, ki bo svojo vožnjo podaljšal do postaje Špilje (Spielfeld-Straß), od koder boste lahko z različnimi vlaki potovali do avstrijskih mest.

Ukinjeni so vsi vlaki, ki so vozili med Mariborom in Gradcem oziroma Dunajem (250, 251, 252, 255, 256, 257, 258, 259).

Do 9. junija 2012 bodo zaradi gradbenih del na postaji Villach Hbf vsi vlaki ustavljali na postaji Villach Wbf.

Češka

Vozovnica Praga Special bo stala 39 evrov in bo veljala za potovanje z dnevnima vlakoma št. 212 in št. 213, ki vozita med Ljubljano in Münchnom s prestopanjem v Salzburgu in Linzu (vlak 212/112 (Ljubljana-Salzburg) – vlak 163 (Salzburg-Linz) – vlak 200 (Linz-Praga); v smeri Praga-Ljubljana pa z vlaki 201 (Praga-Linz) – 548 (Linz-Salzburg) in 113/213 (Salzburg-Ljubljana). Če bo imel kateri od vlakov zamudo, lahko po novem s to vozovnico pot nadaljujete z naslednjim vlakom.

Ponudba City Star v novem voznem redu nima več omejitve, da se je treba vračati na nedeljo, odslej se lahko vračate kateri koli dan.

Nemčija

Vlak EuroCity Mimara bo vozil le do Frankfurta, in ne več do Siegna.

Ugodna ponudba City Star tudi v Nemčiji ne bo imela omejitev potovanj ob vrnitvi, kar pomeni, da se boste lahko vračali kateri koli dan.

Madžarska

Ukinjen je vlak EN 440/441 Venezia, ki je vozil med Budimpešto, Zagrebom, Ljubljano in Benetkami. Z Madžarsko bo ostala povezava z vlakom IC Citadella, ki iz Ljubljane odpelje ob 8.50.

Poleg vlaka IC Citadella bo v poletni sezoni med Mariborom in Budimpešto vozil vlak IC Istria. In sicer bo iz Maribora proti Budimpešti vozil ob četrtkih in nedeljah, od 24. junija do 27. avgusta; med Budimpešto in Mariborom pa ob sredah in sobotah, od 23. junija do 27. avgusta. Vlak bo ustavljal na postaji Budapest Keletti.

Ponudba Budapest Special, ki velja za vlak IC Citadella, se bo podražila z 29 na 35 evrov za enosmerno vozovnico in za povratno z 39 na 49 evrov. Na vlaku IC Citadella bo od 7. aprila do 29. septembra mogoče prevažati tudi kolesa.