40 let vozovnic InterRail

V ponedeljek, 4. junija, je v Leipzigu potekala slovesnost ob 40. obletnici vozovnice InterRail. Danes že legendarna ponudba je mnogim generacijam omogočila poceni, udobno in po lastni meri ukrojeno spoznavanje Evrope, saj omogoča neomejeno potovanje z vlakom v izbranem časovnem obdobju.

Vozovnica InterRail je bila uvedena 1. marca 1972, namenjena pa je bila popotnikom, starim največ 21 let, ki so si želeli raziskati Evropo. V prvem letu se je na raziskovanje evropskih mest z novo vozovnico podalo 85.000 mladih. Z leti je njihovo število nenehno raslo, spreminjala in dopolnjevala pa se je tudi ponudba vozovnic InterRail. Leta 2011 se je tako na evropske tire z InterRailom podalo že več kot 250.000 popotnikov. Skupaj pa se je z InterRailom zapeljalo že več kot 8 milijonov potnikov.

Če je bila prvotna vozovnica namenjena podiranju meja 22 držav evropske celine, je do danes njihovo število naraslo na kar 30. Vozovnice pa niso več namenjene le mladim, temveč se z njimi na potovalno doživetje lahko odpravijo po srcu mladi vseh starosti, tudi starejši od 60 let.

Vozovnice InterRail ne pomenijo le cenejših potovanj z vlakom, temveč ponujajo tudi številne druge popuste, na primer za potovanje z nekaterimi pomorskimi prevozniki, popust za potovanje z vlaki zasebnih železnic in popuste ali celo brezplačni ogled nekaterih muzejev.

Tudi v Sloveniji je InterRail dodobra uveljavljena ponudba. Leta 2011 so na Slovenskih železnicah prodali 974 InterRail vozovnic, kar kaže na veliko priljubljenost potovanja z vlakom, kljub vse večji konkurenci poceni letalskih prevoznikov.

Več informacij o vozovnicah InterRail je objavljenih na naslednji povezavi.