Z novim železniškim voznim redom nove povezave z Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Rusijo in Nizozemsko

V nedeljo, 15. decembra, začne veljati novi železniški vozni red v notranjem in mednarodnem potniškem prometu, ki prinaša tudi nove povezave z Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Nizozemsko in Rusijo. V notranjem prometu bo sprememb manj; gre predvsem za prilagoditve voznih redov v skladu z željami potnikov.

MEDNARODNI PROMET Na Slovenskih železnicah bomo tudi z novim vozni redom ponujali neposredne povezave z večjimi evropskimi mesti, kot so Zagreb (s povezavami do Splita), Beograd (s povezavami do Skopja, Sofije in Carigrada), Dunaj (s povezavami do poljskih in čeških mest), Gradec, Beljak (s povezavami za Benetke in Rim), Salzburg (s povezavami do Prage), Innsbruck, München (s povezavami do številnih drugih nemških mest, do Pariza, Bruslja, Amsterdama, Kopenhagna), Zürich (s povezavami do Ženeve, Lyona …) in Frankfurt.
Glavne novosti, ki jih prinaša novi vozni red, so naslednje povezave:

V Italijo: Slovenske železnice so dosegle, da bo dvakrat na dan vlak iz Ljubljane vozil do Opčin (Villa Opicina). Od Opčin do središča Trsta je omogočena povezava z lokalnimi avtobusi. Še vedno pa potekajo pogajanja za ponovno vzpostavitev povezave do Benetk.

Na Hrvaško: Po dolgotrajnih pogajanjih so Slovenske železnice dosegle tudi dodatno dnevno povezavo na relaciji Ljubljana-Zagreb-Ljubljana. Tako bo zadnji vlak za Zagreb, preko Dobove, iz Ljubljane odpeljal ob 20.45, prva jutranji vlak iz Zagreba preko Dobove pa bo v Ljubljano pripeljal ob 7.15. Novost so tudi povezave iz Ljubljane do Pulja (Pule) skozi celo leto. Zunaj širše turistične sezone bo mogoča povezava med lokalnimi vlaki Divača-Buzet/Buzet-Pulj in obratno. V širši poletni sezoni pa bo vozil sezonski kopalni vlak iz Ljubljane do Pulja in nazaj.

Na Madžarsko: Ponovno bo začel vsak dan voziti mednarodni vlak Citadela na relaciji Maribor-Budimpešta-Maribor.

V Rusijo: V poletni sezoni, med 27. junijem in 29. avgustom 2014, bo vozil direktni spalnik iz Kopra skozi Ljubljano, Celje in Maribor do Moskve in v obratni smeri. Proti Moskvi bo vlak vozil ob torkih in petkih, iz Moskve proti Sloveniji pa ob sredah in sobotah.

Na Nizozemsko: Tudi v naslednjem voznem redu bo vozil avtovlak na relaciji Den Bosch–Amsterdam–Ljubljana–Koper. Po novem bo začel voziti že konec maja in bo vozil do konca avgusta.

NOTRANJI PROMET V notranjem prometu je novi vozni red prilagojen potrebam dnevnih in tedenskih migrantov za prevoze na delo, v šolo ali na študij ter za poslovna potovanja.
Nekatere večje spremembe:

proga Ljubljana–Zidani Most–Sevnica
Vlak z odhodom iz Ljubljane do Zidanega Mosta ob 7.40 bo podaljšal vožnjo do Sevnice. Vožnja bo podaljšana tudi v obratni smeri; vlak bo iz Sevnice proti Ljubljani odpeljal ob 9.40.

proga Celje–Velenje
Vlak, ki sedaj odpelje iz Celja ob 8.30, bo po novem voznem redu iz Celja odpeljal ob 7.35, v Velenje pa bo prispel ob 8.29. S tem je vozni red vlaka bolj prilagojen potrebam dijakov in za prevoze na delo ali poslovna potovanja.

proga Stranje Celje
Uveden bo nov vlak na relaciji Stranje–Celje z odhodom iz Stranja ob 18.45.

proga Ljubljana–Celje–Maribor
Nočna vlaka na relaciji Ljubljana-Maribor in nazaj bosta vozila od junija do septembra 2014, dodatno pa tudi od 15. decembra 2013 do 1. januarja 2014. S tem bodo omogočene dodatne povezave tudi za morebitne oglede prireditev v mestih na tej relaciji. Vlak bo iz Ljubljane odpeljal ob 00.50, iz Maribora pa ob 1.15.

proga Sevnica–Trebnje–Novo mesto
Vlak na relaciji Sevnica–Novo mesto Kandija, ki odpelje iz Sevnice ob 4.42, bo z novim voznim redom iz Sevnice odpeljal ob 5.03, na postajo Novo mesto Kandija pa bo pripeljal ob 6.33. Uvedena bo nova povezava na relaciji Sevnica–Novo mesto, in sicer ob nedeljah, z odhodom iz Sevnice 19.25. Uvedena bo tudi nova povezava na relaciji Sevnica–Trebnje. Vlak bo iz Sevnice odpeljal ob 19.22. Vlak, ki sedaj vozi iz Višnje Gore do Ljubljane, bo vozil na daljši relaciji, in sicer iz Ivančne Gorice do Ljubljane, z odhodom ob 6.57.

Na Slovenskih železnicah so naprodaj tudi vozovnice za potovanja z vlakom po posamezni tuji državi. Za potovanja v času praznikov ali po nizkocenovnih ponudbah priporočamo nakup vozovnic v predprodaji, prav tako priporočamo pravočasno rezervacijo sedežev oziroma ležišč v spalnih vagonih.