Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Slovenske železnice so po prvih podatkih lani prepeljale občutno več tovora in potnikov kot leta 2012

Tovorni vlaki Slovenskih železnic so leta 2013 prepeljali 17,63 milijona ton tovora, kar je za 9 odstotkov oziroma za 1,48 milijona ton več kot leta 2012. To pomeni, da je z vlaki Slovenskih železnic vsak dan v letu povprečno potovalo več kot 48.000 ton blaga. Po prvih podatkih so bili rezultati predlanskega leta preseženi tako v notranjem kot v mednarodnem prometu. Tovor Slovenskih železnic je lani potoval na daljših razdaljah, kar dokazuje podatek o opravljenih 3,89 milijarde netotonskih kilometrov – za dobrih 10 odstotkov več kot leta 2012. Boljši dosežki so rezultat predvsem intenzivnih prodajnih dejavnosti SŽ – Tovornega prometa in njegovih konkurenčnih storitev na mednarodnem transportnem trgu.

Dobri rezultati so bili doseženi tudi v potniškem prometu, saj se je lani povečalo tudi število železniških potnikov. Z vlaki Slovenskih železnic se je leta 2013 peljalo okrog 16,4 milijona potnikov, oziroma 883.000 potnikov več kot leto prej. Po prvih ocenah se je zaradi novega načina subvencioniranja prevozov občutno povečalo predvsem število mladih potnikov. Več pa je bilo tudi pri odraslih potnikov – imetnikov abonentskih vozovnic. Število potniških kilometrov je s 762 milijoni dosežke leta 2012 preseglo za 20 milijonov.

Boljši rezultati v železniškem tovornem in potniškem prometu so bili doseženi kljub številnim vzdrževalnim in investicijskim delom na železniški infrastrukturi, ki kratkoročno sicer povzročajo precejšnje ovire v prometu, vendar pa imajo za cilj izboljšanje kakovosti storitev tako za prevoznike kot za uporabnike železniških prevozov.