Aktualno stanje v železniškem prometu in njegov predvideni potek v ponedeljek

Razmere na železniških progah po vsej Sloveniji so zaradi snega, žleda na vozni mreži in padcev dreves na progo še vedno zelo problematične. Delavci Slovenskih železnic 24 ur na dan, kljub veliki nevarnosti, odstranjujejo številno padlo drevje s prog. Vozijo vse dizelske lokomotive, s katerimi Slovenske železnice na odsekih, kjer je to mogoče, nadomeščajo električne lokomotiv. Na odsekih, kjer vožnja vlakov zaradi možnosti nadaljnjih padcev dreves ni varna, pa je, v skladu z možnostmi, organiziran prevoz z avtobusi. Zaradi omejenega števila dizelskih lokomotiv in težavne vožnje avtobusov na marsikje težko prevoznih cestah zato nastajajo daljše zamude. Slovenske železnice se intenzivno pripravljajo na ponedeljek, ko pričakujemo večje število potnikov. Glede na pričakovano vremensko napoved in razmere na progah bodo vozni redi prilagojeni tako, da bo mogoče kljub izrednim razmeram prepeljati potnike s kar najmanj težavami.

Predvidena organizacija prometa za ponedeljek, 3. februarja:

Proga med Ljubljano in Sežano ostaja zaprta. Do sanacije posledic žleda bodo organizirani nadomestni avtobusni prevozi na relaciji Ljubljana-Brezovica-Notranje Gorice-Preserje-Borovnica in Ljubljana-Logatec-Rakek-Postojna-Prestranek-Pivka-Divača-Sežana in nazaj. Na postajah in postajališčih, ki niso navedeni, avtobus ne bo ustavljal. V konicah med 5. in 8. uro in med 14. in 17. uro bodo avtobusi vozili vsako uro, zunaj konic pa vsaki dve uri. Prav tako bodo z avtobusi nadomeščeni vlaki v Koper, Ilirsko Bistrico in na Reko.

Na progi Nova Gorica-Jesenice bo do odstranitve podrtih dreves organiziran nadomestni avtobusni prevoz na relaciji Nova Gorica–Podbrdo in nazaj in na relaciji Jesenice–Bohinjska Bistrica in nazaj. Avtovlak skozi Bohinjski predor ne bo vozil.

Med Ljubljano in Jesenicami bodo vlaki vozili z dizelskimi garniturami. Na odseku med Kranjem in Ljubljano bo zaradi manjših dizelskih garnitur prostora za potnike manj kot po navadi. Pričakovati gre od 10 do 30 minut zamude, odvisno od prometnega stanja na progi.

Na progi med Dobovo in Ljubljano si Slovenske železnice prizadevajo spet vzpostaviti pogoje za vožnjo električnih vlakov na odseku med Savo in Ljubljano. Če to kljub nepretrganem delu ne bo uspelo do jutranjih ur, bodo jutri na nekaterih odsekih vozili dizelmotornimi vlaki, kar pomeni manj prostora za potnike in zamude vlakov.

Na progi Maribor-Prevalje bodo potniški vlaki vozili na relaciji Maribor-Ruše, na odseku Ruše-Prevalje pa bo organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Na drugih progah bo promet predvidoma potekal v skladu z voznim redom, pričakovati pa je manjše zamude.

Mednarodni vlaki iz Avstrije in v Avstrijo bodo tudi v prihodnje vozili z zamudo do 120 minut. Na Špilju bo predvidoma do jutri, 3. februarja, do 18. ure na avstrijski strani proga zaprta. Vlaki iz Slovenije bodo vozili do Špilja. Nočna vlaka v Muenchen in v Zuerich bosta vozila z dizelsko lokomotivo.

Vremenske razmere zadnjih dni na Slovenskih železnicah ocenjujemo kot katastrofalne, saj je bila na električnih napravah in drugih naprav,ki so namenjene zagotavljanju varnosti prometa, povzročena ogromna škoda, katere višina bo še ocenjena. Na Slovenskih železnicah se z vsemi razpoložljivimi močmi in sredstvi trudimo, da bodo proge čim prej po ureditvi vremenskih razmer spet normalno prevozne. Vsem uporabnikom naših storitev v potniškem in tovornem prometu se zahvaljujemo za njihovo razumevanje ob morebitnih neprijetnostih, na katere ne moremo vplivati.

Potnikom priporočamo, da se pred potovanjem pozanimajo o dejanskem stanju na najbližji železniški postaji, na telefonski številki 1999 ali na spletni strani SŽ, saj se vremenske razmere spreminjajo iz ure v uro.

Grafika z vlakom, železniško postajo in pripisoma "Z vlakom po kulturo" in "V zgodovinska mesta Slovenije".