Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Veljavnost vozovnic ob nadomestnih prevozih

Železniški promet se je na večini prog počasi že normaliziral, razen na progi Ljubljana–Sežana/Koper. Na tej relaciji bodo predvidoma še naslednja dva meseca vozili nadomestni avtobusi v organizaciji Slovenskih železnic. Trenutno vozi več kot dvajset nadomestnih avtobusov, na vseh pa veljajo vse vrste železniških vozovnic.

Če imate abonentsko vozovnico za dijake in študente in ste se – kljub temu, da smo na Slovenskih železnicah organizirali nadomestni avtobusni prevoz – odločili, da se boste vozili z drugim prevoznikom, lahko vozovnico zamenjate oziroma kupite novo, in sicer:

  • če železniške vozovnice za februar še niste kupili, prevozniku, ki ste ga izbrali, predložite novo vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice, pri čemer vam sedanje vloge ni treba preklicati;
  • če ste železniško vozovnico za februar že kupili, jo morate preklicati in zamenjati za vozovnico novega prevoznika;
  • letno oziroma polletno vozovnico zamenjate tako, da jo prekličete, prav tako tudi vlogo in drugemu prevozniku predložite novo vlogo.

Povračilo sorazmernega deleža za posamezne neizrabljene vožnje je za tiste, ki imate splošno mesečno oz. splošno tedensko vozovnico, mogoče le za tiste relacije, na katerih na Slovenskih železnicah – zaradi infrastrukturnih omejitev – nismo mogli organizirati nadomestnega prevoza.
Zahtevek po vračilu denarja dobite in prav tako oddate na kateri koli potniški blagajni. Berljivo ga izpolnite in mu priložite izvirno potrdilo, ki ste ga prejeli ob nakupu abonentske vozovnice, ki je naložena na čip kartici, izdani na vaše ime.

Vsem našim potnikom se zahvaljujemo za razumevanje ob vseh neprijetnostih, na katere nismo mogli vplivati.