Ob 15. obletnici avtobusne povezave Litija-Šmartno ob Litiji krajani z novim avtobusom

Slovenske železnice so v Litiji ob 15. letnici avtobusne povezave Litija-Šmartno pri Litiji uradno predale namenu novi avtobus, ki povezuje oba kraja. Poleg predstavnikov Slovenskih železnic sta se predstavitve novega avtobusa udeležila tudi župan občine Litija Franci Rokavec, župan občine Šmartno pri Litiji Milan Izlakar in direktorica razvojnega centra Srce Slovenije Aleksandra Gradišek. Med prvimi so se z novim avtobusom popeljali osnovnošolci iz osnovne šole Šmartno, ki so si tudi ogledali postajo.

undefined

Slovenske železnice so redno avtobusno linijo javnega mestnega in primestnega prometa Litija (železniška postaja)–Šmartno pri Litiji uvedle 1. januarja 1999. Pred petnajstimi leti je šlo za vzorčni primer integracije avtobusnega in železniškega prometa, ki z usklajenimi voznimi redi potnikom ponuja optimalno prevozno storitev. Šmartno pri Litiji, ki leži okrog tri kilometre jugovzhodno od Litije, namreč ni imelo na voljo javnega prometa, prav tako je bila nova linija z več postajališči v Litiji dobrodošla tudi za njene prebivalce.

undefined

SŽ-ŽIP, ki v skupini Slovenske železnice opravlja avtobusne prevoze, se je zaradi naraščanja števila potnikov in neustreznosti zastarelega minibusa odločil za nakup novega avtobusa. Izbrali so 30-sedežni klimatizirani avtobus slovaškega izdelovalca nadgradenj Rošero, s podvozjem in motorjem Iveco ter ohišjem iz inoxa. Novi avtobus je začel voziti januarja, potnikom pa ponuja vse udobje, ki ga pričakujejo. Ob koncih tedna avtobus SŽ-ŽIP uporablja tudi za turistične prevoze na srednje dolgih relacijah.

undefined

Že septembra lani pa so Slovenske železnice potnikom ponudile poenostavljeni način nakupa vozovnic za vlak in avtobus, ki pomeni zgled integracije javnega potniškega prometa. Potniki lahko na blagajni železniške postaje Litija kupijo mesečno vozovnico tudi za avtobus. Pri tem uporabljajo samo eno brezkontaktno čip vozovnico, s katero potujejo z vlakom, saj so na njej zapisani tudi podatki o vožnji z avtobusom. Zato je bila na litijski železniški postaji in na avtobusu nameščena ustrezna programska in strojna oprema.