Poslovanje Slovenskih železnic v prvem polletju bistveno boljše kot lani

Nadzorni svet Slovenskih železnic bo danes obravnaval podatke o poslovanju Slovenskih železnic v prvih šestih mesecih leta.

Skupina Slovenske železnice je v obdobju 1-6 dosegla 251,85 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za 12 odstotkov več kot v istem lanskem obdobju. Dosežen je bil pozitiven EBITDA v višini 26,32 milijona evrov, kar je za 14 odstotkov več kot lani. Dobiček iz poslovanje je znašal 9 milijonov evrov, lani v istem obdobju 4,26 milijona evrov. Celotni poslovni izid je bil pozitiven in je dosegel 5,22 milijona evrov.
Poslovni rezultati bi bili lahko še veliko boljši, toda Slovenske železnice še niso prejele nadomestila stroškov, ki nastajajo zaradi vožnje dizelskih lokomotiv po februarskem žledolomu. V prvem polletju so ti stroški znašali kar 8 milijonov evrov.

Tovorni vlaki Slovenskih železnic so v pri polovici leta prepeljali 9,28 milijona ton blaga – za 6,8 odstotka več od načrtov in za 13 odstotkov več kot v lanskem prvem polletju. Število potnikov je doseglo 7,68 milijona in je bilo za 6,4 odstotka manjše kot načrtovano ter za 5,8 odstotka manjše kot lani. Manjše število potnikov je predvsem posledica poškodovane proge iz Ljubljane proti Primorski, na kateri namesto vlakov še vedno vozijo avtobusi.

Skupina Slovenske železnice za letos načrtuje okrog 22 milijonov evrov dobička iz poslovanja.