Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Čedalje več turistov iz Nizozemske v Slovenijo tudi z avtovlakom

Z avtovlakom med Koprom in Nizozemsko in nazaj se je v letošnjih dveh mesecih, med 28. junijem in 30. avgustom, v dvajsetih vožnjah, prepeljalo 2492 turistov oziroma 476 več kot v istem času lani, ko je avtovlak začel voziti. Avtovlak je vozil na relaciji Hertogenbosch/Den Bosch-Venlo-Jesenice-Ljubljana-Koper, in sicer je iz Hertogenboscha odpeljal ob petkih in v Koper prispel v soboto dopoldne. Letošnja novost je bila, da so lahko potniki na vlak vstopili tudi v Ljubljani, vendar le, če niso nameravali prepeljati tudi avtomobila.

V Potniškemu prometu smo izjemno zadovoljni z letošnjim skoraj dvajsetodstotnim povečanjem števila prepeljanih potnikov z avtovlakom. Številke pa so višje tudi pri prevozu avtomobilov. Prepeljanih je bilo namreč kar 509 avtomobilov oziroma 113 več kot lani ter 238 motornih koles in 99 koles. »Postavljeni so odlični temelji za sodelovanje v prihodnjih letih, zato se že pogovarjamo o možnosti, da bi avtovlak vozil tudi prihodnje leto, pa tudi leta 2016, kar je še posebno razveseljivo,« je povedal pomočnik direktorja Potniškega prometa Slovenskih železnic Miloš Rovšnik. Projekt avtovlaka med Koprom in Hertogenboschem je plod sodelovanja med agencijo Euro-Express Treincharter in družbo SŽ-Potniški promet, d. o. o.