Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Potniški promet SŽ dobil zeleno luč za vožnjo »zelenca« na Hrvaškem

Hrvaška Agencija za varnost železniškega prometa je družbi SŽ-Potniški promet izdala licenco za vožnjo dizelskih motornih vlakov DMG 711, nekdaj imenovanih zeleni vlak, po omrežju hrvaških železnic. V skladu s hrvaško zakonodajo o varnosti železniškega prometa to pomeni, da vlaki DMG 711 Slovenskih železnic ustrezajo standardom in normativom, ki veljajo za prevoz potnikov v notranjem prometu na sosednjem Hrvaškem. Ti vlaki lahko tako brez dodatnih določil o varnosti vozijo po omrežju železnic na Hrvaškem.

Dizelska motorna potniška garnitura DMG vrste 711 doseže največjo hitrost 120 kilometrov na uro in lahko naenkrat udobno in varno prepelje 92 potnikov. Po hrvaških tirih bo odslej lahko vozilo pet tovrstnih garnitur.

DMG 711

Na Slovenskih železnicah smo izjemno zadovoljni z odločitvijo hrvaške agencije. »To je šele prvi korak,« poudarja direktor družbe Slovenske železnice-Potniški promet mag. Boštjan Koren. »Naš cilj je namreč še okrepiti sodelovanje s Hrvaškimi železnicami, še zlasti pri vožnjah naših vlakov po obmejnih krajih sosednje države. Možnosti za poglobitev sodelovanja na tem področju je veliko,” se zaveda mag. Boštjan Koren. Slovenske železnice so v tudi v letošnjih poletnih mesecih, že kar tradicionalno, redno vozile sezonske vlake med Ljubljano in Reko oziroma Opatijo ter Puljem, pri čemer so potniki prestopali v Hrpeljah-Kozini. »Z našimi hrvaškimi kolegi v potniškem prometu se pogovarjamo o novih projektih, morda bo kakšna od novosti zaživela že v dneh veselega decembra,« sporoča Boštjan Koren, prvi mož družbe Slovenske železnice-Potniški promet.