Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Poslovna konferenca Optimizacija procesov in dobre prakse v logističnih terminalih

Prometni institut Ljubljana in Regionalni razvojni center Koper, partnerja na evropskem projektu OPTIMIZEMED, sta 6. novembra v sodelovanju s Slovenskimi železnicami organizirala poslovno konferenco v zvezi z optimizacijo procesov v logističnih terminalih. Dogodek je bil namenjen predstavitvi dosedanjih izkušenj, dobrih praks in priložnosti, ki jih ponuja uporaba sistemov in orodij za optimizacijo delovnih procesov v logističnih terminalih.

Konferenca je bila organizirana v okviru EU projekta OPTIMZEMED in sofinancirana s strani EU. Glavni glavni cilj projekta OPTIMIZEMED je izdelava interaktivnega spletnega orodja, ki vključuje zbrane podatkovne baze podatkov sedmih EU projektov in omogoča pomoč udeležencem v transportni verigi pri načrtovanju transportnih poti ter ponuja tudi druge koristne informacije pri poslovanju.

V uvodnih govorih sta dr. Peter Verlič, direktor Prometnega instituta Ljubljana ter Melita Rozman Dacar, direktorica SŽ-Tovorni promet poudarila pomembnost sodelovanja med posameznimi akterji na področju logistike. Melita Rozman Dacar je še posebej izpostavila pomembnost sodelovanja med Slovenskimi železnicami in Luko Koper.

Po uvodnem pozdravu gostiteljev so bile predstavljene različne rešitve in načrti s področja optimizacije dela na logističnih terminalih in v transportu. V okviru dogodka je bila predstavljena tudi zasnova spletnega orodja (optimizemed.info), ki med drugim vključuje podatke o logističnih terminalih, ladijskih linijah, pomorskih nesrečah, zakonodaji ter spletno orodje za planiranje transportnih poti.

Dogodka so se udeležili predstavniki vseh večjih logističnih terminalov Sloveniji, v med drugim tudi iz Luke Koper, Slovenskih železnic in BTC Ljubljana ter špediterji, predstavniki univerz in drugi.

Več o projektu in spletne orodju si lahko preberete na:
Spletna stran OPTIMIZEMED
Spletno orodje