Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Nove železniške povezave

Po dolgoletnih prizadevanjih je družba SŽ – Potniški promet od pristojne italijanske agencije za varnost železniškega prometa – Agenzia Nazionale per la Sicurezza delle Ferrovie (ANSF) – pridobila dovoljenje za vožnjo potniških elektromotornih vlakov 312, med Sežano in Opčinami (Villa Opicina) in Divačo ter Opčinami in nazaj. Od 5. januarja 2015, bodo vlaki Slovenskih železnic nadomestili zdajšnje avtobusne prevoze med Sežano in Občinami ter med Divačo in Opčinami. V skladu z novim voznim redom, ki je začel veljati 14. decembra, je zagotovljenih 5 dnevnih povezav z vlakom med Sežano in Opčinami. »To je izjemno pomemben korak za Potniški promet Slovenskih železnic, ki odpira tudi možnosti za naprej, za okrepitev sodelovanja in povezav z italijanskim železniškim prevoznikom – Trenitalia, tudi pri uvedbi vlaka v smeri Benetk (Venezia) in naprej proti Milanu, za potrebe Expa 2015,« je prepričan direktor SŽ – Potniški promet Boštjan Koren. V Potniškem prometu se zavedamo, da je zdaj nujno treba izboljšati prevozne povezave med Opčinami in Trstom. »Zato se bomo s pristojnimi lokalnimi predstavniki Trsta kmalu po novem letu začeli dogovarjati o izboljšanju avtobusne povezave med Trstom in Opčinami,« je povedal pomočnik direktorja družbe SŽ – Potniški promet Miloš Rovšnik.