Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Na slovenskih tirih poskusne vožnje vlaka španskega proizvajalca

Španski proizvajalec vlakov je namreč pridobil dovoljenje pristojne železniške agencije o poskusnem obratovanju. Tako bo tudi na naši železniški mreži preizkusil delovanje varnostnih in komunikacijskih naprav. Različni proizvajalci vlakov vedno preizkušajo svoje vlake na različnih železniških infrastrukturah in skušajo pridobiti potrebna varnostna spričevala v različnih državah.

SŽ – Potniški promet sodeluje pri koordiniranju poskusnih voženj omenjenega španskega proizvajalca vlakov. Čeprav se zavedamo, da za nadaljnjo rast in popularizacijo javnega potniškega prometa, potrebujemo nove potniške garniture, bomo o možnih dobaviteljih odločali šele na podlagi javnega razpisa oziroma ponudb, omenjeni proizvajalec pa pri nas nima nobenih referenc, poudarjajo v SŽ – Potniški promet. V podjetju pa pričakujemo, da bo Slovenija kandidirala za evropska sredstva iz nove finančne perspektive 2014-2020, tudi s projektom nabave novih voznih sredstev. Ta so nujna za posodobitev železniškega voznega parka potniškega prometa.

Omenjeni vlak, ki je namenjen regionalnemu oziroma lokalnemu prometu, bo vozil v Furlaniji – Julijski krajini. V prihodnosti bi morda v sodelovanju s tujim operaterjem lahko povezal to italijansko regijo tudi s Slovenijo.