Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Večsistemska lokomotiva Vectron na slovenskih tirih

Lokomotive iz omenjene družine nemškega Siemensa sodijo med najsodobnejše lokomotive. Z njimi pri nemškem proizvajalcu stavijo zlasti na evropsko tržišče. Na voljo so tako dizelmotorne kot tudi električne lokomotive te vrste, električne lokomotive pa so lahko na enosmerni ali izmenični tok. Siemens je omenjeno vrsto večsistemskih lokomotiv prvič predstavil na največjem transportnem sejmu – Innotrans v Berlinu, leta 2010. Vectron je naslednik in plod dolgoletnih izkušenj nemških strokovnjakov z lokomotivami vrste Eurosprinters in Eurorunners. Vectron tudi nadaljujejo koncept okolju zelo prijaznih voznih sredstev, lokomotive so opremljene z najsodobnejše opremo in varnostnimi sistemi – tudi povezanima komunikacijskima radijskima sistemoma GSM-R in analognim sistemom.