Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Slovenske železnice danes začele akcijo proti nepravilnem prečkanju železniške proge

Na Slovenskih železnicah bo danes in v prihodnjih dneh potekal poostren nadzor nad nepravilnim – in strogo prepovedanim –prečkanjem železniških tirov. Prečkanje tirov izven urejenih prehodov je namreč za vse udeležence v prometu izjemno nevarno in se zaradi njega vsako leto zgodi veliko nesreč.

undefined

Potnike bodo o nepravilnem prečkanju tirov in s tem kršitvah 92. člena Zakona o varnosti v železniškem prometu (ZVZelP) sprva le opozarjali. Kršitelje, tiste ki nepravilno prečkajo železniško progo, pa se sicer lahko za to dejanje, po 109. členu ZVZelP, kaznuje z globo od 200 do 500 evrov.

undefined

Namen akcije za zdaj ni kaznovati temveč opozarjati na veliko nevarnost prečkanja proge izven urejenih prehodov in osebe, ki to počnejo, poučiti o varnih načinih prečkanja proge. Na Slovenskih železnicah si prizadevamo še povečati stopnjo varnosti vseh udeležencev v prometu in smo prepričani, da bo preventivna akcija uspešna.