Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

DANES – Predstava Demoghela v Železniškem muzeju SŽ

Ob stoletnici začetka Soške fronte gosti Železniški muzej Slovenskih železnic gledališko predstavo »Demoghela« v izvedbi tržaškega Kulturnega društva Studio Giallo in v sodelovanju z deželo Furlanijo Julijsko krajino. Režiser predstave je Boris Kobal.

Predstava bo 19. maja 2015 ob 20:00 v rotundi Železniškega muzeja SŽ v Ljubljani na Parmovi 35.
Vstop prost!

Beseda bo tekla o tržaškem Slovencu, ki ga je splet okoliščin ob izbruhu svetovne vojne zapletel v tragične vojne dogodke. Besedilo je nastalo na podlagi arhiva 400 pisem in več dnevnikov, kar je omogočilo postaviti resničnostno zgodbo, sestavljeno kot lepljenko resničnih dogodkov.

Zgodba se začne v veliki tržaški vojašnici, ko naš junak prejme mobilizacijski »papir št. 970 – pehota«, se vključi v vojaško življenje in potem leta 1914 doživi bitko pri Leopoliju, ko je bila njegova enota, sestavljena po večini iz Tržačanov, Istranov, Kraševcev, Sočanov in Furlanov, decimirana. Pripoved se na podlagi pisem žena vojakov dotakne tudi življenja v Trstu leta 1914.

Naslov izhaja iz popularne popevke tistega časa, Demoghela (v prevodu narečno: »Pejmo dam!«), ki ne slavi herojskih podvigov, temveč govori o želji vojakov, da bi se čim prej vrnili na svoje domove.

Predstava bo v italijanščini, vendar s podnapisi v slovenščini!