Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Končana stavka na nemških železnicah-promet se normalizira

Stavka nemških strojevodij združenih v sindikat GDL (The Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer), ki se je v torek začela v tovornem prometu, včeraj pa so se ji pridružili tudi v potniškem prometu, je končana, so danes sporočili z Deutsche Bahna. Omenjeni operater vsak dan prepelje okoli 5,5 milijona potnikov. Promet na železniških tirih v Nemčiji se normalizira, vlaki mednarodnem prometu (tudi iz Slovenije) vozijo po veljavnem voznem redu.


Pogajalski skupini sta se poenotili, da bosta imenovali mediatorja, ki jima bo pomagal rešiti več mesecev trajajoč spor. Sindikat strojevodij zahteva zvišanje plač za pet odstotkov in skrajšanje tedenskega delovnika za eno uro ter vključitev strojevodij ranžirnih lokomotiv v podjetniško kolektivno pogodbo.