SŽ na prestižnem tekomovanju The European Business Awards

Slovenske železnice so bile v začetku septembra izbrane za državnega prvaka v prestižnem tekmovanju za The European Business Awards. V letošnjem, že osmem tekmovanju je sodelovalo več kot 24.000 podjetij iz 33 evropskih držav. Slovenske železnice so eno od le 11 slovenskih podjetij s tem nazivom, v družbi z vodilnimi evropskimi podjetji, kot so BMW, British Airways, Canon France, Osram in Spar Österreich.

Slovenske železnice so se z imenovanjem za državnega prvaka uvrstile v nadaljnji izbor, v katerem bo žirija odločala na podlagi predstavitvenih filmov podjetij. Vsi državni prvaki bodo sodelovali tudi v javnem glasovanju. Lani je med tekmovanjem spletno stran EBA obiskalo več kot 400.000 ljudi, oddali pa so več kot 93.000 glasov.

»Za naš sistem je izbor za državnega prvaka na evropskem tekmovanju, ki je referenca za izbor dinamičnih, uspešnih in inovativnih podjetij, priznanje za dobre rezultate zadnjih let,« je ob izboru poudaril generalni direktor SŽ, Dušan Mes. »Lani je skupina Slovenske železnice dosegla pozitiven poslovni izid iz poslovanja (EBIT) v višini 20 milijonov evrov. V prvem polletju 2014 je naš dobiček iz poslovanja znašal 9 milijonov evrov, kljub visokim stroškom v tovornem prometu zaradi posledic februarske vremenske ujme. Načrtujemo, da bo dobiček iz poslovanja konec leta dosegel okrog 22 milijonov evrov,« je še povedal.

Tekmovanje za The European Business Awards je odprto za podjetja vseh velikosti in iz vseh sektorjev, sodelovanje v njem pa je za podjetja brezplačno. Slovenske železnice sodelujejo v kategoriji za podjetja z več kot 150 milijoni evrov letnih prihodkov.

O priznanjih odloča žirija eminentnih poslovnežev, akademikov in podjetnikov iz vse Evrope, med katerimi so tudi Karel De Gucht (evropski komisar za trgovino), Yves Leterme (nekdanji belgijski predsednik vlade),Jose Aznar (nekdanji španski predsednik vlade), Arnold Rüütel (nekdanji estonski predsednik vlade), Emil Constantinescu (nekdanji predsednik Romunije), Petar Stoyanov (nekdanji predsednik Bolgarije), Isidoro Unda (generalni direktor podjetja Atradius), Peter Brabeck-Lethmathe (nekdanji generalni direktor podjetja Nestle) in Gilbert Ghostine (direktor podjetja Diageo Continental Europe)

EBA national champion