Na novi začasni plato v Šentilju prispel prvi vlak z migranti

Nekaj minut čez 9. je na začasni plato, ki so ga Slovenske železnice v dogovoru z Ministrstvom za notranje zadeve in občino Šentilj zgradile v le nekaj dneh, iz Dobove pripeljal prvi vlak z migranti. Začasni plato, ki so ga zaposleni Slovenskih železnic dokončali včeraj, stoji v neposredni bližini nastanitvenega centra v Šentilju. Vožnja posebnega vlaka in izstop migrantov z vlaka sta potekala urejeno in nadzorovano.  Odslej bodo vsi posebni vlaki, ki vozijo migrante, v Šentilju ustavljali na novo zgrajenem začasnem platoju.

Mednarodni in notranji železniški potniški promet 

Po navodilu državnih organov je od včeraj, sobote 31. oktobra od 11. ure, ponovno odprt železniški potniški promet s Hrvaško.

Vsi potniški vlaki vozijo neovirano, po voznih redih, z izjemo mednarodnega vlaka št. 410, ki iz Dobove proti Ljubljani odpelje ob 5.45. 

Slovenske železnice so za prevoze migrantov namenile več potniških vagonov zaradi česar bodo nekateri vlaki po Sloveniji vozili z manj vagoni. Občasno bi se lahko na določenih relacijah zato pojavila gneča na vlakih.  Potnikom se za morebitno gnečo ali zamude vlakov opravičujejo in prosijo za razumevanje.

SŽ s prevozi neposredno zagotavljajo, da potekajo migracije ogromnega števila prebežnikov čez Slovenijo urejeno in nadzorovano. Pri tem sodelujejo s Policijo in drugimi državnimi organi.  Z urejenimi posebnimi prevozi migrantov lahko zagotovijo, da se migranti ne bi nenadzorovano gibali po cestah in progah – kot se je to dogajalo v sosednjih državah –  in s tem ogrožali sebe in druge udeležence v prometu ali popolnoma ustavili promet.  Poleg tega pa urejen in usklajen odziv vseh državnih organov in drugih omogoča najvišjo raven varnosti za vse. 

Več informacij

Potniki lahko dobijo več informacij o morebitnih zamudah na železniških postajah, v info centrih Slovenskih železnic po Sloveniji, ter na spletni aplikaciji,  socialnih omrežjih in spletni strani SŽ, www.slo-zeleznice.si