Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Ob 95-letnici ŽKUD Tine Rožanc-ZELENI JURIJ

Cankarjev  dom v Ljubljani (Linhartova dvorana) bo v soboto, 5. decembra,  ob 18. uri, gostil “spevoples” Zeleni Jurij. Gre za muzikal po ljudskih motivih, ki bo v tokratni izvedbi slavnostno zaznamoval  95. obletnico delovanja Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc. Ob tej častitljivi obletnici bodo nastopile vse sekcije društva: tri generacije Folklorne skupine Tine Rožanc, vokalno-instrumentalni skupini Klapa Lavanda in Katanija ter Mešani pevski zbor Tine Rožanc.

Na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma se bo tako predstavilo več kot 150 nastopajočih, ki želijo s sožitjem izvirnih virov (plesnih, pevskih, glasbenih, glasbilnih, oblačilnih), sodobnih idej in različnih zvrsti širšemu občinstvu predstaviti ljudsko izročilo…

Korenine Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc segajo v leto 1911, ko je tedanja Zveza jugoslovanskih železničarjev ustanovila svoj pevski odsek. Leta 1920 je bilo na pobudo nacionalno zavednih in revolucionarno usmerjenih železničarjev ustanovljeno delavsko prosvetno društvo Sloga. S pevskim zborom, plesnim orkestrom, godbo na pihala, glasbeno šolo ter drugim prosvetnim delovanjem je društvo takrat postavilo temelje množične delavske kulture na širšem ljubljanskem območju.