Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Na Slovenskih železnicah predstavili pilotni projekt in testirali dostop do spleta na vlaku

Na Slovenskih železnicah smo danes predstavili rezultate pilotnega projekta, s katerim smo testirali dostop do spleta na vlakih in železniških postajah. Med trajanjem pilotnega projekta je bil testni dostop omogočen med postajama Kranj in Ljubljana. Test tehnologij, uporabljenih med pilotnim projektom, je bil uspešen, gostje so lahko na postajah in na vlaku neovirano dostopali do spleta. Uporabljena tehnologija bo postopoma vgrajena na celotnem železniškem omrežju v Sloveniji. Na glavnih progah bodo potniki do spleta na vlakih in železniških postajah dostopali predvidoma že junija letos.

Dostop do spleta na vlakih in železniških postajah bo mogoč že letos

Ključni cilji pilotnega projekta

Ključni cilj pilotnega projekta je bil najti ustrezno tehnično rešitev, s katero bomo na Slovenskih železnicah zagotovili stalno in varno brezžično internetno povezavo na vlakih in železniških postajah. Na testni relaciji med Ljubljano in Kranjem smo zato namestili aktivne in pasivne naprave IKT ter z ustrezno računalniško in strojno opremo opremili testni potniški vlak. Pilotska tehnična rešitev omogoča varno prijavo in registracijo vseh uporabnikov ter neovirano brskanje po spletu. Ko bodo po vsej Sloveniji končana testiranja in ko bo končana vgradnja ustreznih tehničnih elementov, bodo lahko potniki na vlakih in železniških postajah varno dostopali do spleta in že med potjo urejali službene, šolske ali druge prostočasne dejavnosti.

Predstavitev ključnih ciljev pilotnega projekta

Po predstavitvi prvih rezultatov so se gostje z vlakom peljali po testni relaciji med postajama Ljubljana in Kranj ter preizkusili delovanje sistema