Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Kljub napadom v Bruslju promet iz Slovenije v Avstrijo in v Nemčijo ni oviran

Kljub terorističnim, bombnim napadov v Bruslju, železniški potniški promet iz Slovenije proti Avstriji in naprej proti Nemčiji poteka po veljavnem voznem redu, brez ovir. Precej drugače pa je v Belgiji in Nemčiji  – podatki o voznih redih in odpovedih posameznih vlakov – http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query2.exe/en?ld=15040&country=GBR&seqnr=1&ident=h0.02099840.1458654048&rt=1&OK#focus, kjer prihaja do odpovedi potniških vlakov v in iz Bruslja.  Ker med  Slovenijo in Belgijo ni direktne železniške povezave, morajo potniki, če želijo iz Bruslja pripotovati v Ljubljano, večkrat prestopiti.  Najbolj primerna pot je, da se potnik iz  Bruslja zapelje  v Frankfurt, kjer nadaljuje pot z  jutranjim (8.22) direktnim vlakom proti Sloveniji (Ljubljana). Cena enosmerne vozovnice za 2.razred vlaka je po ponudbi Smart (najugodnejša ponudba) 49 evrov.

Za jutri pristojne belgijske oblasti napovedujejo vnovično vzpostavitev redne železniške povezave na relaciji Köln – Bruselj – Pariz. Vsem tistim, ki bi jutri radi potovali v Bruselj svetujemo, naj se z vlakom zapeljejo do Frankfurta in naprej s hitrimi vlaki do Bruslja, ali pa naj uporabijo možnost kombiniranega prevoza letalo+vlak.  iz Ljubljane do Frankfurta ali Pariza z letalom, naprej do Bruslja pa s hitrimi  vlaki THALYS. Več podatkov je na voljo na povezavi – https://www.thalys.com,  vozovnice za vlake lahko kupijo tudi na mednarodnih potniških blagajnah in v Infocentrih v Kopru, Ljubljani, Celju in Mariboru.  Potnikom, ki želijo iz Bruslja odpotovati  v Ljubljano ali obratno svetujemo, naj dosledno upoštevajo vsa navodila pristojnih belgijskih varnostnih organov pri pregledu dokumentov in prtljage.