Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Slovenske železnice v gozdu v Prestranku posadile na tisoče novih dreves

Slovenske železnice so v sodelovanju z Zavodom za gozdove v soboto v gozdu v Prestranku pri Postojni organizirale akcijo pogozdovanja v žledolomu poškodovanih gozdnih površin. Kljub dežju se je tam zbralo približno sedemdeset prostovoljcev, ki so zasadili okrog deset tisoč sadik bukve in smreke. Delovni akciji so se pridružili tudi poslovni partnerji, ki so v ta namen prispevali del finančnih sredstev za nakup sadik. Skupaj smo tako zbrali kar 13 tisoč evrov, ki so jih Slovenske železnice donirale Zavodu za gozdove Slovenije.

Melita Rozman Dacar, direktorica SŽ-Tovornega prometa, je v uvodnem pozdravu izrazila hvaležnost vsem, ki so kljub slabemu vremenu prišli v Prestranek in se pridružili akciji sajenja dreves. Poudarila je vlogo železniškega prometa kot temeljnega dejavnika trajnostnega razvoja in skrbi za naše okolje ter izrazila ponos, da so se slovenski železničarji pridružili akciji sanacije gozdov. 

Vodja Zavoda za gozdove Postojna Anton Smrekar je pohvalil dobro voljo in trud ljudi na terenu. Pojasnil je, da akcija poteka prav v osrčju gozdov, ki jih je žled leta 2014 najbolj prizadel. Drevje s te površine je bilo treba posekati in drevesa na novo zasaditi. 

V soboto so Slovenske železnice dodale majhen, a pomemben kamenček v mozaik sanacije notranjskih gozdov, ki sta jih vremenska ujma leta 2014 in lubadarji leta 2015 tako močno prizadeli. Ob koncu dneva je Milan Jelenc, član poslovodstva na Slovenskih železnicah, pozval poslovne partnerje, da tudi sami organizirajo podobne akcije in tako naredijo nekaj dobrega za slovenski gozd. 

Videoposnetek

{gallery}tovorni_promet/Sajenje_dreves_Prestranek2016{/gallery}