Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Na današnji dan pred 170 leti je v Slovenijo, v Celje pripeljal prvi vlak

Z  otvoritveno vožnjo, 2. junija 1846, so slavnostno odprli 133 kilometrov dolgo, dvotirno železniško progo od Gradca (Avstrija) do Celja. Vlak  je sestavljala garnitura 14 rumenih – 1. razred in zelenih – 2. razred lesenih potniških vagonov, ki jih je vlekla parna lokomotiva Drava (Drau). Prvi slovenski časopis, Kmetijske in rokodelske novice, je ob takratnem uradnem odprtju železniške proge zapisal: “Perva vožnja za ljudi in blago po železnici od Dunaja do Celja in od tod nazaj je bila 2. dan Rožniga cveta z veliko častjo. V spomin tega dneva je bila zložena pričujoča pesem na hlaponi Drava po svobodni železnohlaponski meri.” Ob tem visokem jubileju bo jutri na Krekovem trgu v Celju slovesnost, ki se je bodo udeležili predstavniki države, lokalnih skupnosti in gospodarstva. Slavnostni govorniki bodo minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in celjski župan Bojan Šrot, zaslužnim “železničarjem” pa bodo podeli priznanja za 30 let dela na železnici.  Ob jubileju bo Pokrajinski muzej Celje odprl razstavo z naslovom Ko železna pride cesta.