Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Na festival Laško Pivo in cvetje 2016 in nazaj bo zapeljalo več kot 300 vlakov

Slovenske železnice so že tradicionalno partner Festivala Laško Pivo in cvetje. Glavna železniška postaja v Laškem, ki je v neposredni bližini mestnega središča, bo v dneh prireditve od 14. julija do vključno 17. julija,  zagotovo ena najhitrejših in najvarnejših poti v središče bogatega festivalskega dogajanja. Na Slovenskih železnicah kot pretekla leta tudi letos pričakujemo, da se bo na prireditev in z nje z vlakom prepeljalo od 20.000 do 25.000 potnikov. V ta namen smo okrepili število vlakov z več izhodiščnih krajev. Na festival in nazaj bo skupaj peljalo 316 rednih in izrednih vlakov, so povedali predstavniki Slovenskih železnic na današnji zadnji novinarski konferenci v Laškem, pred tokratnim festivalom Pivo in cvetje, ki bo čez teden dni na stežaj odprl svoja vrata.

Okrepljene zmogljivosti in izredni vlaki

Glede na predvideno število potnikov bodo zmogljivosti določenih vlakov v Laško in nazaj okrepljene, dodatno bo vozilo kar 109 izrednih vlakov.  V dneh festivalske prireditve od 14. julija od 16. ure do 6. ure naslednje dne, bodo vlaki vozili v povprečju vsakih 30 do 60 minut. V petek in soboto bo na relaciji Celje – Laško, na približno 20 minut peljal en vlak ali več. Podrobnejše informacije o voznem redu so na voljo na spletni strani slo-zeleznice. Več o programu letošnjega festivala Pivo in cvetje pa najdete na strani – pivo-cvetje.

Rdeč karton

V času prireditve Pivo in Cvetje bo pod okriljem Pivovarne Laško, Sekcije za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Laško, Policije in Slovenskih železnic potekala posebna akcija »ČE PIJEM, GREM Z VLAKOM«. Na prireditvi bo na označenem mestu “maligan party” možen preizkus z alkotestom. Vsak udeleženec preizkusa, za katerega test ne bo ugoden, bo prejeli rdeč karton, katerega bo lahko na prodajnem mestu Slovenskih železnic zamenjal za brezplačno, varno vožnjo z vlakom s postaje Laško do vseh postaj na območju Slovenskih železnic, v 2. razredu vseh vrst vlakov, razen vlakov ICS.