Zadnji julijski konec tedna se bodo slovenske ceste, še zlasti mreža avtocest in hitrih cest, spet dušile v avtomobilski pločevini

Zadnji julijski konec tedna se bodo slovenske ceste, še zlasti mreža avtocest in hitrih cest, spet dušile v avtomobilski pločevini.
Po ocenah pristojnih služb bo ta konec tedna že običajno med najbolj obremenjenimi prometnimi konci tedna leta.  Začenjajo se počitnice v posameznih nemških državah (Bavarska…), turistične »selitve« počitnikarjev pa bo tokratni vikend pospremil tudi sobotni obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji. Visoki gost se bo udeležil slovesnosti ob 100. obletnici Ruske kapelice  pod Vršičem, na Novih Žalah  v Ljubljani pa se bo udeležil tudi odkritja spomenika padlim ruskim vojakom.

Zaradi  omenjenega, prometno  izjemno obremenjenega konca tedna,  turisti se bodo vozili proti ali iz morskih krajev v notranjost države in naprej proti mejnim prehodom z Avstrijo, smo  na Slovenskih železnicah (Potniški promet) okrepili posamezne potniške vlake med Ljubljano in Jesenicami ter Novo Gorico. Zaradi pričakovane gneče na avtocesti med Ljubljano in Jesenicami bo okrepljen vlak št : 4290, ki iz Ljubljane na Jesenice odpelje ob 6.55, ter vlak št: 4291, ki iz Jesenic proti Ljubljani odpelje ob  20.22.

Za vožnjo z vlakom turisti oziroma popotniki lahko izrabijo številne popuste in ugodnosti:  30-odstotni ob koncih tedna in praznikih, popuste za mlade, družine, starejše in skupine, več je mogoče najti na povezavi – http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/vozovnice-in-popusti/popusti-in-ugodnosti.

V teh dneh, ko je višek letošnje poletne turistične sezone in ob zelo obremenjenih prometnih konicah, se lahko turisti, pohodniki oziroma dopustniki z vlakom zapeljejo proti slovenski ali hrvaški obali.

Redni vlaki vsak dan vozijo na Reko, Opatijo in v Pulj – http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/hrvaska, turisti pa se lahko z vlakom zapeljejo tudi do Kopra in naprej po slovenski Istri s kombinirano vozovnico vlak+avtobus  http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/izleti-in-prireditve/kombinirana-vozovnica-do-pirana-in-lazareta.
Ob koncih tedna (ob sobotah) se lahko turisti oziroma popotniki z muzejskim vlakom odpravijo po Deželi celjski ali po Bohinjski progi. Dopustniki oziroma popotniki se lahko zapeljejo tudi na izlet ali potep po številnih drugih zanimivih in privlačnih krajih po Sloveniji ali tudi v tujino – več je na voljo na spletni povezavi – www.slo-zeleznice.si.