Predstavitev pravljičnih voženj v decembru in novega voznega reda 2016/2017

Na glavni železniški postaji v Ljubljani so predstavniki Slovenskih železnic – Potniškega prometa predstavili praznična potovanja, ki se jih boste lahko udeležili decembra. Na železniški postaji so se zbrali otroci, ki so počakali vlak s pravljičnimi vilami, se posladkali s slaščicami peka Sladkega Tonija in se družili z Muco Copatarico. Z muzejskega vlaka so priklicali tudi Božička, ki jim je poklonil darila in jih povabil na praznične vožnje. Zbrane je pozdravil tudi pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet, Miloš Rovšnik, ki je poleg namigov za čudovita decembrska pravljična potovanja z vlaki razkril tudi spremembe v novem voznem redu, ki začne veljati 11. decembra. Ena večjih sprememb je mednarodni vlak, ki bo poleti vozil med Budimpešto in Koprom oziroma Reko. Po novem voznem redu pa bo dvakrat na dan med Ljubljano in Trstom vozil tudi avtobus, s čimer bo Ljubljana tudi neposredno povezana s Trstom in s tem s hitrimi vlaki do Benetk, Firenc, Milana in Rima.

Božiček se decembra vozi  z muzejskim vlakom!

Božiček bo decembra že četrto leto zapored potoval po Sloveniji s skoraj sto let starim muzejskim vlakom, na poti pa se mu lahko pridružite tudi vi! Najprej, 3. decembra, se bo zapeljal med Novo Gorico in Ajdovščino ter med Novo Gorico in Jesenicami. Med Jesenicami in Ljubljano bo potoval 5. decembra, med Ljubljano in Litijo ter nazaj 5., 6., 11. in 24. decembra, med Ljubljano, Zidanim Mostom in Dobovo 10. decembra, med Ljubljano in Borovnico ter nazaj 11. in 24. decembra, med Novim mestom in Metliko 17. decembra, med Ljubljano in Celjem 19. decembra, med Mariborom in Dravogradom ter nazaj 20. decembra, med Mariborom in Ptujem pa 21. decembra.

Z vilami v Pravljično deželo Celje

Že šesto leto zapored vas bodo pravljične vile na vlaku spremljale v Pravljično deželo v Celje. V središču knežjega mesta bodo vile vse do silvestrovega ustvarjale pravljično deželo doživetij za najmlajše in malo starejše. Obiščete jih lahko vsako dopoldne med deseto in poldnevom ter popoldne med peto in sedmo uro, seveda brezplačno. Pravljični vlaki, na katerih bodo potnike razveseljevale pravljične vile, bodo prvič peljali do Celja iz smeri Velenja, 9. decembra. Med Velenjem in Celjem se bodo vile zapeljale še 13., 20. in 28. decembra. Iz smeri Maribora boste lahko vile srečali 10., 15., 18., 23., 25., 29. in 31. decembra, iz smeri Ljubljane pa 11., 17., 26. in 30. decembra.
Doživetja s pravljičnimi vilami Slovenske železnice soustvarjajo z Zavodom Celeia Celje ter Vladimiro Skale VS Produkcija.

Z Muco Copatarico v blejsko zimsko pravljico

Pravljičnim junakom, ki potujejo z vlaki, se letos pridružuje tudi Muca Copatarica s pomočnikom škratom. Srečali jo boste lahko vsako soboto in nedeljo, od 3. do 18. decembra, na vlaku med postajama Nova Gorica in Bled Jezero. Muca Copatarica ima za vsakega otroka na vlaku že pripravljeno darilce, v katerega so všteti drsanje, kopanje, vožnja s cestnim vlakcem na Bledu itd.
Doživetja z Muco Copatarico Slovenske železnice soustvarjajo s Sava Hoteli Bled.

Cene vozovnic in popusti

Cena povratne vozovnice za muzejski vlak je 8 evrov, za otroke do 12. leta starosti pa 4 evre.
Z vlaki, na katerih bo potnike obiskala Muca Copatarica – med Novo Gorico in Bledom – bodo otroci do 12. leta potovali brazplačno, vsi drugi pa s 50-odstotnim popustom.
Potovanja z vlaki po Sloveniji so sicer ob koncih tedna in praznikih, ki so dela prosti,  30 odstotkov cenejša, s SŽ kartico ugodnosti DRUŽINE vse dni 40 odstotkov cenejša,  za otroke do 12. leta pa celo brezplačna. Potovanja v skupini so za odrasle 30 odstotkov cenejša, za otroke do 12. leta pa 50 odstotkov cenejša.

Obisk prazničnih mest v tujini

Z vlakom lahko odpotujete tudi na adventne in silvestrske dogodke v evropska mesta, denimo v Zagreb, Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Budimpešto, Prago, Beograd, München. Do nekaterih mest so na voljo vozovnice iz Ljubljane že od 9 evrov naprej. Njihovo število je omejeno, zato vam priporočamo, da jih kupite v predprodaji.

Več informacij o prazničnih doživetjih in novem voznem redu lahko dobite na spletni strani www.slo-zeleznice.si, na vseh prodajnih mestih Slovenskih železnic, v Infocentru Maribor, Celje, Ljubljana in Koper, po e-pošti [email protected] ali na plačljivi tel. št. 1999.

Grafika z vlakom, železniško postajo in pripisoma "Z vlakom po kulturo" in "V zgodovinska mesta Slovenije".