Na prvi šolski dan varno v šolo z vlakom okrog deset tisoč dijakov

Na prvi šolski dan se je z vlakom v šolo in domov varno prepeljalo okrog deset tisoč dijakov. Na Slovenskih železnicah smo ob začetku novega šolskega leta poostrili varnostne ukrepe, pri tem pa posebno pozornost nameniti tistim, ki se prvič podajajo v šolo z vlakom. Na prvi šolski dan smo začeli dve preventivni akciji Varna pot v šolo z vlakom ter Akcijo proti nepravilnem prečkanju proge, ki bosta po vsej Sloveniji potekali do prihodnjega petka. Med akcijama bodo na vlakih, s katerimi se vozi največ dijakov, ter na železniških postajah poleg večjega števila zaposlenih Slovenskih železnic tudi policisti. Potnike in druge udeležence v prometu bodo opozarjali na nevarnosti nepravilnega prečkanja proge in še bolj pozorno skrbeli za njihovo varnost.

Preventivni akciji bosta trajali do petka 8. septembra

Preventivni akciji sta se v petek 1. septembra začeli na železniških postajah Ljubljana, Maribor, Litija, in Novo mesto Kandija, ter na vlakih do večjih mest. Že prvi šolski dan se je z vlakom v šolo in domov varno prepeljalo okrog 10 tisoč dijakov.

Več kot 150 oseb nevarno prečkalo progo v enem dopoldnevu

Zaposleni Slovenskih železnic so med preventivno akcijo v enem dopoldnevu našteli več kot 150 oseb, ki so progo nevarno prečkale zunaj urejenih prehodov. Vse so ustavili, jih opozorili na to izjemno nevarno početje in jih poučili o varnih oblikah prečkanja proge. Namen preventivnih akcij je namreč predvsem ozaveščanje vseh udeležencev v prometu o nevarnostih prečkanja proge zunaj urejenih prehodov.

Lani je slovenskih progah umrlo pet oseb, štiri pa so bile poškodovane. Prav tako pet ljudi pa je na progah izgubilo življenje letos do konca avgusta. Žal se največ tragičnih nesreč zgodi prav zaradi neupoštevanja prometnih predpisov in nevarnega gibanja po progi in ob njej.

 

Za večjo varnost v prometu lahko največ naredimo sami!

Na Slovenskih železnicah vztrajno ponavljamo in prosimo vse udeležence v prometu, da pri prečkanju proge spoštujejo prometne predpise ter prometne znake in signalizacijo. Hoditi ob progi ali neposredno ob njej ter mimo zapornic, ki se ravno spuščajo, ali so celo spuščene, je izjemno nevarno in tudi strogo prepovedano. Potnike opozarjamo tudi, da so na železniških postajah in v bližini proge previdni, ko uporabljajo naprave, ki zmanjšujejo slušno in vidno zaznavanje, kot so na primer slušalke in mobilni telefoni.

Grafika z vlakom, železniško postajo in pripisoma "Z vlakom po kulturo" in "V zgodovinska mesta Slovenije".