Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Slovenska olimpijska bakla se je na pot po Sloveniji odpravila z vlakom

Po tem, ko je natanko mesec dni pred pričetkom zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji Olimpijski komite Slovenije včeraj prižgal slovensko olimpijsko baklo, je ta danes pričela svojo pot po Sloveniji. Prvič v zgodovini se je bakla na pot podala z vlakom Slovenskih železnic iz Ljubljane do Jesenic, od koder je nadaljevala pot proti Mojstrani, kjer bo popoldan potekal sprejem bakle za navijače. Baklo je iz prestolnice z olimpijskim Foksi vlakom ponesel nekdanji olimpijec in vodja navijaškega letala v Pjongčangu Tomaž Razingar v spremstvu hokejista Roberta Kristana, sicer prav tako udeleženca olimpijskih iger v Sočiju in resnega kandidata za pot v Južno Korejo. Na vlaku ni manjkal niti živahen lisjak Foksi, zvest in goreč navijač slovenskih športnikov, ki je med potniki širil olimpijski duh.

Slovenska bakla bo na svoji poti obiskala osem krajev, ki so Sloveniji dali največ olimpijskih zgodb – Mojstrano, Jesenice, Tržič, Celje, Velenje, Maribor in Črno na Koroškem. Svojo zaključno pot iz Črne na Koroškem nazaj v Ljubljano bo prav tako opravila z vlakom. Baklo bo od prižiga pa vse do predaje olimpijcem na uradni predstavitvi olimpijske reprezentance spremljal zastavonoša na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, Razingar.